Femićevi istupi u medijima, nanijeli štetu bolnici Kasindo

0

ISTOČNO SARAJEVO – Grupa ljekara bolnice Kasindo u Istočnom Sarajevu uputila je otvoreno pismo predsjedniku Strukovnog sindikata doktora medicine Republike Srpske Miodragu Femiću u kojem se navodi da su njegovi nastupi u medijima, a naročito gostovanje na BN televiziji, nanijeli veliku štetu doktorima i ostalim zaposlenim u ovoj bolnici.

“Mi, potpisani doktori smatramo da ne zastupate interese svih doktora i poručujemo da prestanete blatiti našu bolnicu koja je srećom registrovana u sudskom registru na današnji dan i koja će shodno novom imenu Javna zdravstvena ustanova Bolnica Istočno Sarajevo biti obnovljena i na najbolji način služiti građanima Istočnog Sarajeva i Republike Srpske”, ističe se u pismu.

Negodujući zbog objavljivanja na BN televiziji arhivskih video-zapisa iz prostorija bolnice Kasindo od prije dvije godine, koji su u međuvremenu adaptirani, ljekari ove bolnice izražavaju zahvalnost direktoru Slavku Ždralu, čijim je zalaganjem, naglašavaju, zaustavljen negativan trend poslovanja i obnovljen dio bolničkih prostorija.

Oni navode da su sredstva za građevinske radove u bolnici obezbijedili Uprava bolnice na čelu sa direktorom Žrdalom, Grad Istočno Sarajevo, Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite i Vlada Republike Srpske.

Doktori bolnice u Istočnom Sarajevu negirali su Femićeve navode da je ova bolnica pred zatvaranjem, što je ranije uradilo i rukovodstvo ove zdravstvene ustanove, kao i tvrdnje nedobronamjernih radnika bolnice da je jedna od tranši za platu “otišla” na adaptaciju Administrativne zgrade Istočnog Sarajeva.

“Kada su u pitanju doktori, ne može se zanemariti činjenica da većina doktora ima platu veću od 2.000 KM, da se trenutno u našoj bolnici školuje na specijalizaciji i subspecijalizaciji 30 doktora što iziskuje značajna materijalna sredstva”, navodi se u pismu.

Ragujući na Femićeve i tvrdnje predsjednika Strukovnog sindikata doktora medicine Sarajevsko-romanijske regije Nevenke Pantić da se zaposlenima u ovoj zdravstvenoj ustanovi duguju dvije plate, doktori bolnice u Istočnom Sarajevu poručili su da su dvije zaostale plate iz 2012. godine isplaćene tokom 2013. godine.

Posebno je istaknuto da je u poređenju sa podacima iz prošle godine broj ležećih i ambulantnih pacijenata porastao za 20 odsto, da je povećan finansijski prihod za 10 odsto, smanjen prosjek dana ležanja pacijenata sa 6,89 dana na 5,69 dana po pacijentu, smanjen broj odlazaka na liječenje u federalno Sarajevo te smanjen broj zaposlenih za 20 radnika.

“Pored navedenih pozitivnih rezultata morali smo da umanjimo i koeficijent vrednovanja rada svim zaposlenim za 0,4 odsto, osim onima kojima je koeficijent do 5,0, što je bila nepopularna mjera, koja je izazvala nezadovoljstvo, ali i prihvatanje većine zaposlenih da je to jedini način da se izađe iz teške situacije”, konstatuje se u pismu.

Prema navodima iz pisma, manja grupa doktora, revoltiranih ovakvim mjerama, postali su remetilački faktor u bolnici i “fiksirali” su kao problem direktora, prizivajući u pomoć sve raspoložive javne medije i Strukovni sindikat doktora medicine Republike Srpske.

Doktori koji su potpiali pismo poručuju da je direktor bolnice doktor Ždrale menadžer koji je podjednako okrenut prema ustanovi i prema pojedincu i jedini od svih zaposlenih koji se 100 odsto ulaže u zajednički interes.

“Ne prozivajte njegovu platu, ona je u zakonskim okvirima, a ljudski gledano nedovoljno da bude naknada za njegov rad”, poručuju doktori bolnice Kasindo.

Oni pitaju Femića po kojem članu statuta Strukovnog sindikata doktora medicine Republike Srpske ima pravo da postavlja pitanje imenovanja direktora kada se zna da direktora bolnice imenuje i razrješava Vlada Republike Srpske.

“Tražeći sredstva za izmirenje obaveza po pitanju doprinosa, što ujedno i spada u sindikalno pitanje, pokrećete razna druga pitanja koja ne spadaju u područje sindikalnog djelovanja i poprimaju političku konotaciju”, zaključuje se u otvorenom pismu koje je potpisalo 69 doktora bolnice Kasindo.

(www.palelive.com / Srna)

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments