Federalnom Sarajevu smeta sve što je srpsko

0

ISTOČNO SARAJEVO – Sve što je srpsko federalnom Sarajevu smeta i nakon 22 godine od tolikog broja srpskih žrtava koji su stradali baš u tom gradu, saopšteno je danas iz Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Sarajevsko-romanijske regije.

U saopštenju, koje je potisao predsjedavajući Regionalne koordinacije porodica nestalih Mirko Vranić, ističe se da Srbi u Sarajevu nisu ravnopravni.

„Srbi su u Sarajevu stradali javno, a napaćeni Srbi koji su prošli golgotu u sarajevskim kazamatima i oni koji su ostali bez svojih najmilijih postavljaju krst u sjećanje na žrtve po noći /krišom/. Koja je to ravnopravnost i jednakost kada su žrtve u pitanju?“, pita Vranić.

U saopštenju se navodi da porodice iz Sarajevsko-romanijske regije koje su izgubile svoje najmilije braneći svoj identitet podržavaju ideju da na Zlatištu, na istom mjestu gdje je postavljen privremeni krst, izgradi odgovarajući spomen-krst sa kapelom da se mogu prislužiti svijeće, jer srpske žrtve koje su stradale u Sarajevu na to obavezuju.

„Krst je postavljen na srpskoj zemlji, zar ima neko pravo iz Sarajeva i međunarodne zajednice da osporava pravo na pravoslavni krst, obilježje našeg identiteta? Ovim saopštenjem ograđujemo se od pojedinaca i raznih fiktivnih udruženja iz reda srpskog naroda koji ovaj čin osuđuju“, piše u saopštenju koje je potpisao Vranić.

Tokom protekle noći zabilježen je incident, jer je policija Republike Srpske zatekla pet lica iz Kantona Sarajevo u pokušaju da uklone krst na Zlatištu, koji je postavio Savez logoraša Republike Srpske.

Predsjednik Saveza logoraša Republike Srpske Branislav Dukić izjavio je ranije Srni da je krst na Zlatištu podignut kao znak sjećanja na više od 6.500 ubijenih sarajevskih Srba.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments