Erkić: Povećan broj prekršaja u vrijeme ograničenog kretanja

0

ZVORNIK – Na području Policijske uprave Zvornik u aprilu je registrovan 131 prekršaj mjere policijskog časa, kao i zabrane kretanja lica izvan mjesta prebivališta, što je doprinijelo povećanju ukupnog broja prekršaja na području koje pokriva ova uprava, rekao je načelnik sektora policije ove uprave Dražan Erkić.

Erkić je na konferenciji za novinare rekao da je u aprilu ukupno evidentirano 165 prekršaja javnog reda i mira, što je za 106 prekršaja više u odnosu na april prošle godine.

„Prekršaje su počinila 182 lica, među kojima je bilo jedno maloljetno lice i 27 lica koja su povratnici u činjenju prekršaja“, naveo je Erkić i dodao da se narušavanje javnog reda i mira najčešće događalo radnim danima od 20.00 do 22.00 časa.

Prema njegovim riječima, statistički podaci za april ukazuju da je došlo do blagog povećanja narušavanja javnog reda i mira, što nije rezultat lošeg stanja na terenu, nego prventvenog postupanja policije po zaključcima Republičkog štaba za vanredne situacije, koji se najvećim dijelom odnose na vrijeme ograničenog kretanja.

Erkić je rekao da je u aprilu evidentirano 25 saobraćajnih nezgoda, što je u odnosu na isti mjesec prošle godine manje za devet saobraćajnih nezgoda, ili 26,5 odsto.

On je dodao da je od ukupno 25 saobraćajnih nezgoda, jedna bila sa poginulim licem, pet sa lakše povrijeđenim licima, dok je 19 saobraćajnih nezgoda bilo sa materijalnom štetom.

Ističući da je policija u toku aprilu kontrolisala 609 vozila i vozača i izdala 382 prekršajna naloga, Erkić je naglasio da je u posmatranom mjesecu iz saobraćaja isključeno 16 vozila i 27 vozača, od kojih je sedam vozača isključeno zbog vožnje pod dejstvom alkohola.

„Zbog odbijanja podvrgavanja provjeri na prisustvo opojnih droga, iz saobrćaja je isključeno osam vozača, što je za četiri vozača više u odnosu na isti mjesec prošle godine“, dodao je Erkić.

Načelnik Sektora kriminalističke policije u Policijskoj upravi Zvornik Mladen Savić naglasio je da je u aprilu evidentirano 30 krivičnih djela, što je za 56,5 odsto manje nego u istom periodu prošle godine kada je bilo evidentirnao 69 krivičnih djela.

„Zbog izvršenja ovih krivičnih djela, nadležnim tužilaštvima podneseno je 29 izvještaja protiv 27 lica, od kojih je jedno maloljetno, dok su 14 lica povratnici u činjenju krivičnih djela“, dodao je Savić.

On je naveo da je među evidentiranim krivičnim djelima 28 bilo iz oblasti opšteg kriminaliteta i po jedno krivično djelo iz oblasti zloupotrebe opojnih droga i privrednog kriminaliteta.

„Krivično djelo iz oblasti privrednog kriminaliteta odnosi se na zloupotrebu položaja ili ovlašćenja, zbog čega je nadležnom tužilaštvu podnesen jedan izvještaj protiv jednog lica“, rekao je Savić i dodao da materijalna šteta pričinjena ovim krivičnim djelom iznosi 96.000 KM.

Načelnik Policijske uprave Zvornik Aleksandar Vasiljević ocijenio je da je stanje na području koje pokriva ova policijska uprava zadovoljavajuće.

On je izrazio zadovoljstvo ukupnim odnosom građana prema donesenim mjerama Republičkog štaba za vanredne situacije i Gradskog štaba za vanredne situacije Zvornik u vrijeme epidemije virusa korona.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare