Epsko-poetski recital u čast Alekse Šantića

0

ISTOČNO NOVO SARAJEVO – U Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo večeras je održana svečana akademija povodom deset godina postojanja manifestacije „Ogledalo epskog stvaralaštva – očuvanje kulturne baštine“, koja je ove godine posvećena obilježavanju 150 godina od rođenja pjesnika Alekse Šantića.

Organizator manifestacije je Guslarsko društvo „Filip Višnjić“ iz Istočnog Sarajeva.

Sekretar ovog društva Vitomir Arsenić rekao je da se već deset godina organizuje manifestacija čiji je cilj očuvanje epske kulture, tradicije i gusala kao srpskog drevnog instrumenta.

„Svake godine manifestacija je posvećena nekom važnom datumu, događaju ili jubileju. Ovogodišnji moto manifestacije je `Ostajte ovdje`, a simboliše snagu opstanka i potrebu za jačanjem i očuvanjem tradicije identiteta naroda. Ove godine obilježava se i 150 godina od rođenja velikog srpskog i mostarskog pjesnika Alekse Šantića kao i 100 godina od završetka Prvog svjetskog rata pa je program akademije prilagođen tome“, rekao je Arsenić obraćajući se prisutnima.

On je dodao da Guslarsko društvo „Filip Višnjić“ kroz programske ciljeve i edukaciju mladih želi promovisati vrijednosti epske poezije i izvornog narodnog stvaralaštva.

„Pružamo i mladima mogućnost da predstave svoje kreativno stvaralaštvo u ovoj oblasti. S tim u vezi u dvije srednje škole na području Istočnog Novog Sarajeva i Istočne Ilidže bio je raspisan konkurs za literarne radove o temi `Ostajemo ovdje`, a najbolji je napisala Ana Crnjak“, rekao je Arsenić.

Začetnici ove manifestacije su guslar Vojo Miletić i direktor „Forum teatra“ Istočno Sarajevo Vitomir Mitrić kojima je večeras uručena plaketa „Gusle, duša Višnjićeva“. Uručene su i zahvalnice zaslužnim pojedincima i institucijama za nesebičnu pomoć u organizaciji manifestacije.

Plaketu je dobilo i Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske kao i načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo LJubiša Ćosić.

Ćosić je istakao da cijeni trud i zalaganje organizatora manifestacije koji ne dozvoljavaju da se zaborave gusle, ali i da se mladima približi ovaj drevni srpski instrument.

On je dodao da će opština nastaviti da podržava manifestaciju, izrazivši nadu da će trajati dugi niz godina.

U programu akademije nastupili su guslari Guslarskog društva „Filip Višnjić“ – Boro Lakić, Vitomir Arsenić i Nemanja Timotija, narator Ilija Mimić, koji je član „Forum teatra“, Srpsko pjevačko društvo „Sloga“ iz Sarajeva, te kompozitor Peđa Hart i nastavnici muzike Jovana Bojanić i Luka Novosel.

U okviru ovogodišnjeg programa ranije je održano predavanje o temi „Šta je presudno za nacionalni opstanak“ profesora Saše Kneževića.

Priređena je i izložba fotografija na kojoj je retrospektivni prikaz aktivnosti guslarskog društva pod nazivom „Deset godina u ogledalu“.

Guslarsko društvo „Filip Višnjić“ iz Istočnog Sarajeva je najstarije guslarsko društvo u bivšoj Jugoslaviji. Društvo ima više od 80 članova, od kojih je 15 guslara, a u okviru društva već tri godine postoji škola gusala koja trenutno ima osam polaznika.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare