Епископ Јефрем: Духовне и националне везе руског и српског народа нераскидиве

0

БАЊАЛУКА – Његово преосвештенство епископ бањалучки Јефрем захвалио је руском предсједнику Владимиру Путину што му је додијелио Орден дружбе, оцијенивши да су духовне и националне везе руског и српског народа јаке и нераскидиве.

„Предсједник Путин је очигледно посредно или непосредно оцијенио моје мале заслуге вриједне пажње и одликовања, што прихватам са захвалношћу. Хвала велики човјече, надо свих мирољубивих народа. Хвала вам за све што чините великом руском народу и цијелом човјечанству“, рекао је епископ Јефрем, након што му је руски амбасадор у БиХ Игор Калабухов уручио Орден.

Владика Јефрем је оцијенио да је ово важан и јединствен догађај у његовом животу.

„Осјећам се привилегованим и дужним да кроз изградњу српско-руског храма и духовног центра учествујем у испуњењу вјековне жеље и потребе за подизањем вјечног споменика руско-српског пријатељства, гд‌је ће будуће генерације стицати и употпуњавати своје знање о православљу, Русији, о нама и Русима“, рекао је епископ Јефрем.

Он је истакао да је православље најсигурнија заједничка легитимација да су духовне и националне везе руског и српског народа јаке и нераскидиве.

Говорећи о знаменитим Русима, епископ Јефрем је указао да су патриотска и родољубива осјећања оснажили подвижници за вјеру и отаџбину – Свети Александар Невски, Свети Димитрије Донски, адмирал Фјодор Ушаков….

„Русију најбоље представља њен народ боголики и крстоносни, снага вјере и величина жртве. Русија је способна да поднесе све за вјеру, цркву и отаџбину. Руски народ је народ васкрсења. Нека Бог чува Русију, спасе Србију и Републику Српску. Некад добро и мир завлада цијелим свијетом“, поручио је епископ Јефрем.

Руски амбасадор у БиХ Игор Калабухов уручио је данас у Бањалуци епископу бањалучком Јефрему Орден дружбе који му је додијелио руски предсједник Владимир Путин.

Свечаном чину у Владичанском двору присуствовали су предсједник Републике Српске Милорад Додик, предсједник Народне скупштине Ненад Стевандић, министар за научнотехнолошки развој и високо образовање Жељко Будимир, те градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић.

(www.palelive.com / Срна)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare