Епископ Фотије: Срби се крстом и васкрсењем борили за очување својих светиња

0

ЗВОРНИК – Његово преосвештенство владика зворничко-тузлански Фотије рекао је данас у Зворнику да је Саборни храм Рођења Пресвете Богородице доказ да су се Срби кроз историју крстом и васкрсењем борили за очување својих светиња да би оставили траг свог живљења на овом простору.

„У том подвигу су се истакли посебни људи који су допринијели да се подигне и овај храм“, нагласио је владика Фотије у обраћању окупљеним вјерницима у Зворнику гд‌је је данас освештан Саборни храм.

Владика зворничко-тузлански је истакао да је историја Срба у Републици Српској, са ове стране Дрине, историја Немањића који су подигли најстарије манастире у Епархији зворничко-тузланској, као што су Тавна, Папраћа, Ловница у 14. вијеку и од тих манастира почеле су да се граде све друге светиње.

„Темељи су исти као у Србији, немањићки, светосавски, посвећени Богу и вјери православној“, нагласио је владика Фотије.

Епископ Фотије поздравио је и све данас присутне госте који су у Зворник дошли са разних страна, међу којима је и руководство Републике Српске, на челу са предсједником Милорадом Додиком.

„Ми смо се трудили да будемо добри домаћини, љубав је надвладала све, имамо небеску слику, имамо оно што наш патријарх често говори, да је наша Црква и опште јединство народа у Цркви видљиво и данас на светој литургији. То је тај немањићки дар који хоћемо да његујемо, чувамо, да се црквена и земаљска власт усагласи, да буде у једном садејству. Над њима је само Бог“, рекао је владика Фотије.

Након молитвеног чина, подијељена су признања заслужнима за градњу Саборног храма. На приједлог владике Фотија, Свети архијерејски синод Српске православне цркве одликовао је Орденом Светог Саве другог степена бившег градоначелника, а садашњег посланика у Народној скупштини Републике Српске Зорана Стевановића за заслуге у изградњи Саборног храма.

Градској управи Зворника додијељен је Орден Светог краља Милутина јер је заједно са одборницима зворничке скупштине препознала значај изградње храма, учествујући са двије трећине од укупног износа.

Орден Светог краља Милутина уручен је и градоначелнику Зворника Бојану Ивановићу за лични допринос овом пројекту, као и доктору архитектуре Драгану Јевтићу за посебне заслуге у реализацији овог пројекта, великом добротвору СПЦ Сави Ерићу за његов труд и љубав.

Добитници највишег одликовања Епархије зворничко-тузланске за велики допринос изградњи Саборног храма су Раде Лујић, Драган Миловановић, Брано Лукић постхумно, Јаков Галић, Драгомир Васић, Стеван Радић, Владимир Живковић са породицом, Будимир др Драгица Михајловић, Душан Стефановић, хаџи Јован Митровић, Сретен Ристић и компанија „Алумина“.

Његова светост патријарх српских Порфирије освештао је данас Саборни храм Рођења Пресвете Богородице у Зворнику, а кум је предсједник Републике Српске Милорад Додик.

Његова светост је први патријарх који, послије 90 година, служи Свету архијерејску литургију у Зворнику.

Градња Саборног храма Рођења Пресвете Богородице почела је 2008. године. Грађевински радови на овом храму су завршени, док је фрескописање у току.

Саборни храм има два монументална зворика чија висина са крстовима износи по 54 метра, као и пет купола, од којих је централна висока 35 метара, док је дужина храма са олтаром 21, а ширина 19 метара.

(www.palelive.com / Срна)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare