Epidemiološka situacija pod kontrolom

0

ISTOČNA ILIDŽA – Na sjednici Štaba za vanredne situacije opštine Istočna Ilidža predstavnici zdravstvenih ustanova su istakli da je epidemiološka situacija na području istočno-sarajevske regije zadovoljavajuća, te da je devet lica pozitivno na virus korona, a 52 osobe su pod zdravstvenim nadzorom.

U karantinu Bolnice „Srbija“ smještena su tri pacijenta pozitivna na Kovid-19, a za dvije osobe koje su tu smještene čekaju se rezultati testiranja.

Počelo je testiranje zdravstvenih radnika koji dužnost obavljaju u karantinu, a nakon prvog kruga svi rezultati su negativni. Ovi zdravstveni radnici će biti testirani svakih četrnaest dana, objavljeno je na zvaničnoj stranici opštine Istočna Ilidža.

U narednim danima se očekuje da dezinfekciju objekta Bolnice „Srbija“ izvrši ruski tim za dezinfekciju, dok će Komunalna policija opštine Istočna Ilidža danas dezinfikovati krug ove zdravstvene ustanove.

Iz Instituta za javno zdravstvo ističu da je epidemiološka situacija u ovoj regiji pod kontrolom, devet lica je pozitivno na virus korona, a 52 lica su pod zdravstvenim nadzorom.

Osim članova Štaba za vanrednu situaciju, sjednici su prisustvovali predstavnici Bolnice „Srbija“, Doma zdravlja Istočno Sarajevo i Regionalnog centra Instituta za javno zdravstvo.

Štab je donio zaključak kojim se zahtijeva od Republičkog štaba za vanredne situacije pojašnjenje zaključka o sprovođenju i organizovanju mjere obaveznog karantina za reagovanje na pojavu bolesti izazvane virusom korona u Srpskoj, u dijelu koji se odnosi na obavezu lokalne zajednice da obezbijedi prevoz i pratnju do karantina u lokalnoj zajednici za građane sa prebivalištem na njenom području, u slučaju potrebe.

S obzirom na to da postoji veliki broj građana Istočne Ilidže koji su zaposleni u zajedničkim institucijama, donesen je zaključak da se ova lica obavezno jave nadležnom domu zdravlja u slučaju pojave virusa korona u instituciji u kojoj su zaposleni.

Zbog velikog broja upita građana, donesen je zaključak da se uputi dopis Republičkom štabu za vanredne situacije, da bi bila razmotrena mogućnost da se u večernjim časovima dozvoli izvođenje kućnih ljubimaca, pod određenim uslovima i u određenom periodu.

Komandir Policijske stanice Istočna Ilidža Miran Mrdić rekao je da je bezbjednosna situacija na zadovoljavajućem nivou, te da građani sve mjere opštinskog i Republičkog štaba poštuju.

Predstavnici Komunalne policije opštine Istočna Ilidža redovno kontrolišu sva lica kojima je određena mjera kućne izolacije i, kako su naveli, aktivnosti na terenu se odvijaju bez problema.

Komandant Štaba Marinko Božović istakao je da je veoma zadovoljan svim preduzetim mjerama, a posebno načinom na koji se građani pridržavaju mjera.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare