Eparhija zvorničko-tuzlanska obilježila krsnu slavu

0

ZVORNIK – Istočni petak, krsna slava Eparhije zvorničko-tuzlanske, proslavljen je danas Svetom arhijerejskom liturgijom, akatistom Presvetoj Bogorodici i rezanjem slavskog kolača u crkvi Svete velikomučenice Ognjene Marije iz Čelopeka kod Zvornika.

Svetu arhijerejsku liturgiju i akatist služio je njegovo preosveštenstvo episkop zvorničko-tuzlanski Vasilije, uz sasluženje sveštenstva i monaštva ove eparhije, dok je slavski kolač rezao vladika Vasilije sa vjernicima.

Vladika Vasilije je u obraćanju vjernicima, sveštenstvu i monaštvu rekao da je vaskrsenje Hristovo snaga koja osnažuje ljude i budi na nova dobra i pregnuća, za sveopšte dobro čovjeka, za sveopšte življenje po Jevanđelju i Gospodu Isusu Hristu, Bogu koji ljudima daje moć.

„Hristovo vaskrsenje i sveukupno življenje je naša svjetlost koja nam osvjetljava staze života našega da nikada ne hodimo po tami, nego po svjetlosti vaskrsenja Hristova“, rekao je vladika Vasilije.

On je naglasio da se u okviru ovog velikog praznika, na Istočni petak, praznuje životvorni izvor Presvete Bogorodice, koji je, u svoje vrijeme, uzet kao krsna slava sveštenoslužitelja Eparhije zvorničko-tuzlanske, koja se svake godine proslavlja u drugom namjesništvu.

Podsjećajući da Republike Srpska ove godine proslavlja dvadeset godina postojanja, vladika Vasilije je istakao da je Srpska, koja je sveta zemlja, stvorena tijelima najboljih sinova i kćeri srpskog naroda u posljednjem, Srbima nametnutom, ratu.

„Molimo se da Bog sačuva našu Republiku Srpsku, da onima koji vode Republiku da dodatne snage da je vode ka tihom pristaništu u ova burna i teška vremena“, rekao je episkop zvorničko-tuzlanski.

On je zahvalio svima koji su u vlasti i koji brinu o srpskom narodu da u granicama svojih moći i nadmoćnosti čine dobra za svoj narod.

Vladika Vasilije je pozvao vjernike da se „pomole za sve one koji su nevino osuđeni na neistinskim sudovima ovoga svijeta, za one koji su slobodu donijeli i svojim životima stvorili Srpsku“.

Eparhija zvorničko-tuzlanska osnovana je 1233. godine.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare