Ekstra klasa donosi dobit

0

SOKOLAC – Za proizvođače mlijeka sa područja Sokoca danas je održana obuka o higijeni muže i pravilnim postupcima u proizvodnji radi postizanja ekstra klase mlijeka i povoljnije cijene.
Obuku je organizovao Resor za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, Područja jedinica Sokolac.

Viši stručni saradnik za stočarstvo Svjetlana Mičić rekla je novinarima da je predavanje održano za proizvođače koji ne mogu da postignu proizvodnju mlijeka ekstra klase.

„U opštini Sokolac iz godine u godinu sve je veći broj proizvođača mlijeka, raste i broj muznih grla, ali jedan broj proizvođača teško postiže ekstra klasu, a mi smo tu da pomognemo“, kaže Mičićeva.

Ona ističe da je na današnjoj obuci pojašnjeno kako da to postignu, te je naglasila da treba posebnu pažnju obratiti na higijenu mlijeka.

Prema riječima višeg stručnog saradnika za ruralni razvoj u Područnoj jedinici Sokolac Jelene Vlačić, u 2016. godini 233 proizvođača sa područja Sokoca isporučila su rekordnu količinu mlijeka, a najveći broj njih mlijeko predaje mljekari „Pađeni“.

Dušanka Borovčanin iz sela Brejakovići, koja ima 15 muznih grla i godišnje preda oko 13.000 litara mlijeka, uvjerena je da ovakva predavanja znače mnogo za proizvođače, pogotovo za one koji ne mogu da postignu ekstra klasu na svojim mini farmama.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare