Ekipa „Kumulus“ iz Gradiške pobjednik takmičenja

0

BANJALUKA – Ekipa „Kumulus“ iz Gradiške osvojila je 10.000 KM za najbolju tehnološku inovaciju u Republici Srpskoj za ovu godinu, a riječ je o inovaciji iz domena modifikacije vremena.

Riječ je o inovaciji usmjerenoj na poboljšanje iskoristivosti mreže stacionarnih generatora koji služe za ubacivanje reagensa u oblačne procese radi restrukturisanja padavina – kiše ili snijega ili smanjenje šteta od grada.

Predstavnik pobjedničke ekipe Predrag Grujić kaže da se slične metode koriste odavno, ali da je inovacija usmjerena na poboljšanje efikasnosti, prije svega hardverskog dijela sistema, ali i aplikativnog.

„Postojeća mreža generatora u Republici Srpskoj mogla bi se poboljšati ovim sistemom koji nudimo“, rekao je Grujić novinarima nakon finala 16. takmičenja za najbolju tehnološku inovaciju u Srpskoj, koju je organizovalo Ministarstvo za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo i Inovacioni centar Banjaluka.

Direktor Inovacionog centra Banjaluka Drago Gverić rekao je da je nagradni fond iznosio 38.000 KM, a takmičilo se 18 timova, od kojih je šest finalista.

„Imali smo ideje iz potpuno različitih privrednih djelatnosti, od poljoprivrede, energije, do aplikativnih i smart rješenja“, naveo je Gverić.

Generalni sekretar Saveza inovatora Republike Srpske LJubiša Pašić čestitao je finalistima, te dodao da se nada da će i ubuduće biti kvalitetnih inovacija.

Drugoplasirana ekipa nagrađena je sa 8.000 KM, trećeplasirana sa 7.000 KM, ekipa koja je osvojila četvrto mjesto sa 5.000 KM, peto mjesto sa 3.000 KM i šestoplasirana ekipa sa 2.000 KM.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare