Dvije trećine budžeta prihodi od PDV-a i poreza na plate

0

FOČA – Odbornici Skupštine opštine Foča usvojili su, većinom glasova, izvještaj o izvršenju budžeta za prošlu godinu, prema kojem su ukupni prihodi iznosili 10.227.517 KM, a rashodi 10.313.206 KM, tako da je deficit 85.689 KM.

U odnosu na prošlogodišnji rebalans, koji je planiran u iznosu od 11.200.000 KM, ukupni prihodi realizovani su sa 91,32 odsto.

Načelnik Odjeljenja za finansije Mirjana Davidović pojasnila je da su izvorni prihodi u prošloj godini iznosili 8.366.830 KM, a da su ostatak grantovi, transferi i kreditna zaduženja.

Ona je rekla da dvije trećine opštinskih prihoda predstavljaju porezi od PDV-a i od plata zaposlenih.

Prema njenim riječima, zabilježeni su pozitivni pomaci u naplati neporeskih prihoda, pa je u prošloj godini od renti, taksi i drugih naknada naplaćeno 1.160.000 KM, što je za 99.000 KM više nego što je u tom periodu izdato rješenja za naplatu.

Davidovićeva je pojasnila da je ovo povećanje rezultat naplate zaostalih potraživanja iz prethodnih godina.

Opozicija je ocijenila da je budžet bio potrošački, te da su izostale veće investicije.

Najveću zamjerku odbornici opozicije imali su zbog toga što je, kako su naglasili, ionako mala stavka za podsticaj proizvodnom zapošljavanju od 40.000 KM, realizovana tek sa 18 odsto, tačnije što je za te namjene izdvojeno svega 7.200 KM.

Većinom glasova usvojen je i Program uređenja gradskog građevinskog zemljišta za ovu godinu, kojim je od većih investicija planirano asfaltiranje NJegoševe ulice i mosta na Ćehotini u užem centru grada, te ulica Principove, Zuke DŽumhura i 1. maja.

Sredstvima iz budžeta opštine planirana je i rekonstrukcija trotoara u Ulici kralja Petra, kao i izgradnja parkinga kod Univerzitetske bolnice, te sportskog igrališta u Mješajima.

Novi asfalt ove godine trebalo bi da dobije i Svetosavska ulica u Donjem Polju, koja je jedna od najdužih gradskih saobraćajnica, a te radove finansiraće Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare