Dvije srednje škole bez adekvatnih uslova za rad

0

ISTOČNO SARAJEVO – Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Samardžija izjavio je danas da Srednja škola „28. juni“ Istočno Novo Sarajevo i Gimnazija i srednja stručna škola Istočna Ilidža, koje rade u zajedničkoj zgradi, imaju najnepovoljnije uslove za rad na području grada, ali i širem okruženju.

„Riječ je o bivšem vojnom objektu, koji nije namjenski građen za srednje škole“, pojasnio je Samardžija novinarima nakon obilaska navedenih srednjih škola i razgovora sa njihovim rukovodiocima.

Prema njegovim riječima, danas je razgovarano o mogućnostima za rješavanje ovog problema, u šta je neophodno da se uključi i Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske.

„Mi ćemo insistirati da se iznađe mogućnost za građenje novog objekta kakvo bi se stvorili uslovi kakve zaslužuju grad Istočno Sarajevo i kakve zaslužuju učenici u Istočnom Sarajevu“, istakao je Samardžija.

Kao dugogodišnji problem s kojim se suočavaju ove dvije škole Samardžija je naveo grijanje, budući da se u zimskoj sezoni za grijanje mjesečno izdvaja 15.000 KM.

„Praktično ona sredstva koja grad Istočno Sarajevo izdvaja za ove škole skoro se u potpunosti troše na zagrijavanje, tako da neke druge investicije proteklih godina nisu ni bile moguće“, konstatovao je Samardžija.

Direktorica Srednje škole „28. juni“ Mlađenka Pandurević istakla je da je ovo prva posjeta jednog gradonačelnika Istočnog Sarajeva ovim dvjema školama.

„Dobili smo nadu da ćemo u nekom vremenu dobiti novu školu“, rekla je Pandurević i podsjetila na višegodišnji problem sa kojim se ove dvije srednje škole suočavaju, a to je nedostatak fiskulturne sale.

Direktorica Gimnazije i srednje stručne škole Istočna Ilidža Branka Kovačević napomenula je da navedene dvije škole već 18 godina rade u neadekvatnom vojnom objektu.

„Svakodnevno smo suočeni sa nedostatkom školskog prostora i sale“, konstatovala je Kovačevićeva i dodala da bi strateški cilj trebalo da bude izgradnja nove škole.

Ona je navela da je do tada potrebno pod hitno urediti sanitarne čvorove i podove u školskom objektu.

Srednju školu „28 juni“ Istočno Novo Sarajevo i Gimanziju i srednju stručnu školu Istočna Ilidža pohađa više od 1.300 učenika.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare