Dvije decenije Univerziteta

0
ISTOČNO SARAJEVO – Svečanom akademijom na Elektrotehničkom fakultetu u Istočnom Sarajevu danas je obilježen Dan univerziteta u ovom gradu i 20 godina postojanja ove visokoškolske ustanove.
Na akademiji su uručena najviša priznanja – Povelja Univerziteta za posebne zasluge za ravoj ove obrazovne ustanove predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku, ministru prosvjete i kulture Antonu Kasipoviću i prvom rektoru ovog univerziteta Vojislavu Maksimoviću, te diploma počasnog doktora profesoru Muzičke akademije u Istočnom Sarajevu Radmili Bakočević.

Zbog spriječenosti, Dodik i Kasipović nisu prisustvovali svečanoj akademiji, te će im rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu Mitar Novaković povelje uručiti na posebnoj svečanoj sjednici.

Zahvalivši za ovo veliko priznanje, prvi rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu akademik Vojislav Maksimović rekao je da Povelju dijeli sa nizom profesora i dekana, kao i tadašnjim rukovodstvom Srpske, koji su daleke 1992. godine smogli snage da ostvare ideju o osnivanju Univerziteta i ugrade ga u temelje tadašnjeg Srpskog Sarajeva.

„Posebnu zahvalnost dugujemo i drugom rektoru profesoru Boriši Staroviću, koji je, takođe, učestvovao u stvaranju i razvoju našeg univerziteta, kao i mnogim drugim profesorima koji danas više nisu među živima“, naglasio je Maksimović.

Bakočevićeva je rekla da je u svojoj dosadašnjoj biografiji dobila niz priznanja za umjetnički rad, ali da je diploma o počasnom doktoratu, koju joj je dodijelio Senat Univerziteta u Istočnom Sarajevu, za nju najveće priznanje.

Ministar nauke i tehnologije Srpske Jasmin Komić čestitao je u ime Vlade i resornog ministarstva veliki jubilej Univerziteta u Istočnom Sarajevu, naglasivši da ova visokoškolska ustanova potvrđuje da bez razvoja nauke nema ni blagostanja Republike i njenih građana.

{denvideo http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=JbwsMKr2Od4}

„Nauka je ulaganje u budućnost i stoga naglašavam da Vlada Republike Srpske podržava rad Univerziteta u Istočnom Sarajevu u njegovom daljem radu, razvoju i usavršavanju“, rekao je Komić.

Rektor Univerziteta u Banjaluci Stanko Stanić naglasio je da je Univerzitet u Istočnom Sarajevu faktor razvoja Srpske i ustanova od posebne vrijednosti.

„Da nije bilo ovog univerziteta, 70 odsto mladih sa ovog područja otišlo bi u Srbiju na studije, a 50 odsto ih se sigurno nikada ne bi vratilo u Srpsku. U tome se ogleda njegov uspjeh i snaga“, istakao je Stanić, koji je Rektoratu u Istočnom Sarajevu poklonio umjetničku sliku.

U obraćanju na svečanoj akademiji rektor Mitar Novaković rekao je da će sadašnje rukovodstvo Univerziteta u Istočnom Sarajevu nastaviti razvojni put kojim je krenulo prije četiri godine, uz dalju uspješnu saradnju sa lokalnim zajednicama, Vladom, nadležnim institucijama u BiH, regionu, Evropi i svijetu.

„Svega ovoga danas ne bi bilo da neki ljudi, koji danas nisu ovdje, prije 20 godina nisu imali viziju, kao i da nije bilo i velikog broja onih koji su svih tih godina svojim činjenjem gradili naš univerzitet“, naglasio je Novaković.

Čestitke Univerzitetu u Istočnom Sarajevu, sa željama da i dalje nastavi rad na afirmacija obrazovanja i naučno-istraživačkog rada, uputili su predsjednik Milorad Dodik, predsjednik Narodne skupštine Igor Radojičić, premijer Aleksandar DŽombić, ministri Srpske i predsjednik Akademije nauka i umjetnosti Rajko Kuzmanović.

Gosti na svečanoj akademiji imali su priliku da pogledaju i dokumentarni film pod nazivom „20 godina Univerziteta u Istočnom Sarajevu – tradicija i temelj budućnosti“, koji je predstavio svih 15 fakulteta i dvije akademije koji djeluju u okviru ovog univerziteta.

Akademija je počela himnom Republike Srpske „Moja Republika“ i akademskom himnom „Gaudeamus igitur“, koje je izveo hor „Srbadija“ iz Bijeljine.

U muzičkom dijelu programa, osim hora „Srbadija“, nastupili su i ansambl „Ihos“ i Aleksandra Vološka – najbolji student Belgorodskog instituta za kulturu i umjetnost iz Rusije – smjer harmonika, koja je, u okviru Ugovora o saradnji, nastavila drugu godinu studija na Muzičkoj akademiji u Istočnom Sarajevu.

(www.palelive.com / Srna / video: RTVIS)

Pretplati se
Obavijesti o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare