Dvanaest godina bez odgovora o ubicama i naredbodavcima

0

Porodica Jugović još ne zna motiv ovog gnusnog ubistva, ali i pored svega ne gubi nadu da će na kraju istina i pravda pobijediti… I dalje smatraju da je ubistvo njihovog supruga i oca “organizovano” i da je, najvjerovatnije, povezano sa nelegalnom i sumnjivom privatizacijom Srpskog osiguravajućeg društva /SOD/ “Jahorina”.


Ni nakon 12 godina tuge i neizvjesnog očekivanja, porodica pokojnog Rista Jugovića, generalnog direktora Srpskog osiguravajućeg društva /SOD/ “Jahorina”, koji je mučki ubijen 10. marta 2002. godine u dvorištu porodične kuće na Palama, nema zvaničan odgovor na pitanje ko je, zašto i po čijem naređenju ubio njihovog supruga i oca.

Miro Jugović, sin pokojnog Rista, rekao je Srni da su članovi njegove porodice duboko razočarani i ogorčeni činjenicom da sve ove godine istraga o ubistvu njegovog oca ne daje nikakave rezultate.

“Doduše, u posljednje vrijeme ima nekih nagovještaja da nadležni organi vrše određene aktivnosti, ali to nam ništa ne znači, s obzirom na činjenicu kako su se stvari odvijale svih ovih godina nakon ubistva mog oca”, rekao je Jugović.

On je podsjetio da je krajem prošle godine i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik javno pozvao Agenciju za istrage i zaštitu BiH /Sipa/ da se oglasi povodom informacija da je visoki funkcioner SDS-a Mirko Šarović naručio ubistvo Riste Jugovića, dodavši da se ni poslije toga ništa značajno nije desilo.

Srna je ranije objavila da je Sipa, sva saznanja u vezi sa ubistvom Riste Jugovića 2002. godine na Palama, proslijedila Tužilaštvu BiH.

Porodica Jugović još ne zna motiv ovog gnusnog ubistva, ali i pored svega ne gubi nadu da će na kraju pobijediti istina i pravda.

“Mi i dalje očekujemo da nadležni pronađu ubice mog oca, jer prosto ne možemo i ne želimo da vjerujemo da policija i tužilaštva ne mogu da se izbore sa kriminalom, ne samo u ovom, nego i u svim drugim slučajevima nerasvijetljenih gnusnih ubistava nedužnih ljudi”, istakao je Miro Jugović.

On je naveo da je neposredno pred ubistvo, 7. marta 2002. godine, njegov otac održao konferenciju za novinare u Banjaluci na kojoj je, po ko zna koji put, obavijestio javnost u Republici Srpskoj o “hajci” koja se vodi protiv njega, kao i o konstantnim političkim, policijskim i medijskim pritiscima i zastrašivanjima, pa čak i prijetnjama smrću.

Risto Jugović je tada bio ubijeđen da iza njegovog progona ne stoji SDS kao politička stranka, već da je riječ o “slobodnim strijelcima”, “pljačkašima iz deset godina prošlosti, koji se finansiraju ‘smicanjem’ ljudi koji su im na putu”.

“Dokle će ići na ‘Jahorinu’? Ići će sve dok je ne pokore i pokupe sve što ima. NJihov pokušaj ide u pravcu da mene više nema, jer ako mene nema, oni će privatizovati ‘Jahorinu’… Sve su to crvene prozivke centara moći, jer su u sprezi policija, tužilaštvo, sudovi i politika…

Mislim da su u prvi mah krenuli na mene, da mi se desi isto što se desilo i vođi ‘Belih vukova’ /Srđanu Kneževiću/. Ali mislim da sam blagovremeno prijetnje, recimo iz Trebinja, prijavio međunarodnoj zajednici”, rekao je Jugović tri dana prije ubistva.

Porodica Jugović i dalje smatra da je ubistvo njihovog supruga i oca “organizovano” i da je, najvjerovatnije, povezano sa nelegalnom i sumnjivom privatizacijom SOD “Jahorina”.

Risto Jugović ubijen je u nedjelju uveče, 10. marta 2002. godine ispred porodične kuće u Palama.

Prema obdukcionom nalazu, kojeg je uradio sudski vještak Ilijas Dobrača, Jugović je bio pogođen sa više hitaca iz vatrenog oružja kalibra 7,65 milimetara. Jedan metak pogodio ga je u lijevu podlakticu, druga dva u grudni koš i stomak, a ostali hici u vrat i noge, nakon čega, je usljed obilnog krvarenja nastupila smrt.

Risto Jugović rođen je 1941. godine na Palama, gdje je završio i osnovnu školu. Srednju ekonomsku školu i Ekonomski fakultet završio je u Sarajevu. Bio je magistar ekonomskih nauka.

Prije rata bio je zaposlen u preduzeću “Famos” Pale, “Crvena zastava” Kragujevac i Narodnoj banci BiH. Funkciju generalnog direktora SOD “Jahorina” obavljao je od 1992. godine.

Bio je i nosilac Ordena Nemanjića i Ordena Svetog Save prvog reda.

(www.palelive.com / Srna)

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments