Duhovno veče u čast početka Božićnog posta

0

SOKOLAC – Na duhovnoj večeri, održanoj nakon večernjeg bogosluženja u hramu svetog proroka Ilije u Sokocu, u susret početku šestonedjeljnog Božićnog posta, koji prethodi najradosnijem hrišćanskom prazniku rođenju Isusa Hrista, sina Božijeg, u samom hramu, njegovoj porti i Duhovnom centru okupio se veliki broj sveštenika i vjernika.

– Post se sastoji od uzdržavanja od mrsne hrane, zlih misli, pohotnih želja i rđavih djela, kao i u umnožavanju molitava, dobročinstava i revnosnog upražnjavanja hrišćanskih vrlina, jer je podvig posta tjelesni i duhovni. Cilj posta je – očišćenje tijela, jačanje volje i uzdizanje duše iznad tijela, a sve radi proslavljanja Boga i poštovanja njegovih svetitelja, govorio je Sveti Vladika Nikolaj Velimirović.

Na duhovnoj večeri posvećenoj upravo početku Božićnjeg posta, o ovoj svetoj tajni besjedio je jeromonah Andrej Kovačević, nastojnik manastira Svetog Georgija na Ravnoj Romaniji.

– Mjera za sve hrišćane kada poste je da se čovjek približi Hristu i priđe Hristu na što dostojniji način. Imamo slobodu u životu braćo i sestre, ali ne treba svoju slobodu da zloupotrebljavamo nego da slijedimo Hrista, Gospoda i Spasitelja našem, naglasio je jeromonah Andrej.

Bila je ovo prilika da sveštenstvo i mnogoborjni vjernici crkvene opštine i parohije sokolačke svečano isprate u penziju visokoprečasne – protojereje, stavrofore; Milorada Ljubinca i Mila Rackovića. U ime srpske pravoslavne crkve, crkvene opštine i parohije sokolačke i vjerujućeg naroda – žive crkve isusove, sokolačkim sveštenicima se zahvalio protojerej Boris Banduka.

– Mi sveštenici, zajedno sa vama, živom crkvom Hristovom, samo se zahvaljujemo na jedan način, da našim sveštenicima zaželimo zdravlje, mnogo sreće i blagoslova u njihovom daljem životu, ali isto tako da im kažemo da oni ostaju dio nas, ovdje jer su svoji na svome i da od njih možemo mnogo toga naučiti, istakao je protojerej Banduka.

Penzionisanim sveštenicima uručeni su prigodni pokloni, na kojima se zahvalio protojerej stavrofor Milorad Ljubinac, naglasivši da su u minulih 40 godina radnog vijeka, sveštenik Mile Rackoviće i on, služili tri srpska patrijarha i četiri episkopa srpske pravoslavne crkve, dijeleći sa pravoslavnim narodom dobro i zlo, kojeg je nažalost bilo u minulom ratu.

– Posebno raduje da na ovoj duhovnoj večeri ima mnogo mladih. Ono što je bitno u svemu tome, da je za sveštenika Rackovića i mene ovo vrijeme iza nas blagosloveno jer smo tu brazdu ispunili do kraja, njivu obradili i sa ovim činom odlaska u penziju, dužni smo i dalje da svjedočimo svojim životom svoj poziv i da svoj čin nosimo dostojanstveno, rekao je protojerej stavrofor Ljubinac.

Na duhovnoj večeri u pravoslavnom hramu Svetog proroka Ilije u Sokocu, vjernicima je predstavljen i novoimenovani sveštenik jerej Mladen Vidaković, koji će od 1. decembra služiti crkvi i vjerujućem narodu, kao paroh sokolački, koji je takođe pozdravio vjernike crkvene opštine – parohije sokolačke. Za godine provedene služeći crkvi i vjerujućem narodu šireg prostora Romanije, penzionisanim sveštenicima crkvene opštine Sokolac, zahvalili su se, načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica i raniji predsjednik opštine Sokolac Milan Tupajić, uručuvši im prikladne poklone.

U kulturnom programu, ovom prilikom, učestvovali su i učenici Osnovne škole Sokolac.

(www.palelive.com / opstinasokolac.net)

Pretplatite se
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments