Duhovno veče mladih bogoslova iz Foče

0

Predstavljanjem mladih bogoslova iz Foče na čijem repertoaru je bila duhovna muzika, večeras su u Kulturnom centru na Palama završene prve majske svečanosti.

Jerej Miloš Janjić i profesor u Srednjoj bogoslovskoj školi „Sveti Petar Dabrobosanski“ u Foči rekao je da su se odazvali na poziv paljanskog sveštenika i starješine Hrama Svetog Sabora arhangela Gavrila i održali duhovno veče, te podržali humanitarnu akciju prikupljanja pomoći za socijalno ugroženo stanovništvo iz Hercegovine.

„Đaci i učenici od prvog do petog razreda predstavili su se horskim nastupom, kao i recitacijom pashalnih besjeda. Tu je bio i otac Branko Kovač koji je prikazao prezentaciju o bogosloviji. Moje izlaganje je bilo na temu vaskrsenja Gospodnjeg“, rekao je Janjić novinarima nakon duhovne večeri.

Učenik trećeg razreda Bogoslovije u Foči Lazar Jeremić kaže da je recitovao Uskršnju pjesmu od Jovana Jovanovića Zmaja, kao i Vaskršnje slovo Svetog Jovana Zlatoustog, te da ga recitacija ispunjava.

Goran Brborić učenik petog razreda bogoslovije „Sveti Petar Dabrobosanski“ iz Foče rekao je da je večeras bio voditelj, a ujedno i član bogoslovskog hora od 20 članova. On je dodao da su zahvaljujući sveštenstvu Pala i humanitarnoj organizaciji „Srbi za Srbe“ dali svoj doprinos ovako lijepoj večeri punoj ljubavi, radosti.

Brborić je rekao da ponekada i piše, te da je prije nekoliko dana njihovu školu obradovala vijest da su na konkursu Predstavništva Republike Srpske u Grčkoj osvojili prvu nagradu, a riječ je o eseju o proznom djelu koji nosi naslov „Republika Srpska u srcu“.

On je pojasnio da je riječ o stavkama o istoriji, kulturi našeg naroda i postojanja na ovim prostorima povodom 30 godina Republike Srpske, te da se trudio da iskaže onu osnovnu tezu koja kaže „budimo potomci da bismo bili preci“.

„I zaista trebamo čuvati sve ono što su nam ostavili preci i potruditi se da i mi ostavimo nešta budućim pokoljenjima“, rekao je Brborić.

Prve majske svečanosti organizovali su Humanitarna organizacija „Srbi za Srbe“, Kulturno-sportski centar i Srpska pravoslavna crkvena opština Pale.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare