Dugovanje za vodu je pitanje za resorno ministarstvo

0

SOKOLAC – Ombudsmani za ljudska prava BiH danas su na Sokocu sa načelnikom opštine Milovanom Bjelicom zaključili da je problem dugovanja i cijene vode za Psihijatrijsku bolnicu na Sokocu u nadležnosti Ministarstva zdravlja Republike Srpske i tako se treba i rješavati.
Ombudsmani Jasminka DŽumhur, Nives Jukić i LJubinko Mitrović razgovarali su sa Bjelicom o ostvarivanju ljudskih prava u ovoj lokalnoj zajednici sa težištem na pritužbu koja je stigla od menadžmenta Psihijatrijske bolnice Sokolac.

„Nastavićemo da radimo na ovom pitanju i siguran sam da ćemo ga veoma brzo razriješiti na zadovoljavajući način“, rekao je Mitrović novinarima.

On kaže da je izuzetno zadovoljan današnjim sastankom, jer su zajednički došli do zaključka da problem Bolnice nije samo na lokalnom nivou vlasti, već ima šire razmjere.

Mitrović je naglasio da je jedan od najvažnijih strateških ciljeva Institucije ombudsmana obilazak i saradnja sa opštinama, te da je današnja posjeta opštini Sokolac samo jedna u nizu u nastojanju da institucija koja brine o ostvarivanju ljudskih prava bude na usluzi građanima u svim jedinicama lokalne samouprave.

Načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica rekao je novinarima da se pritužba Psihijatrijske bolnice na Sokocu odnosi na količinu i cijenu potrošnje vode, gdje su veliki iznosi iz prethodnog perioda doveli do blokade računa ove zdravstvene ustanove.

„Nakon što smo ombusmanima predočili dokumentaciju i iznijeli argumente, pokazalo se da je situacija sasvim drugačija“, izjavio je Bjelica.

On je obrazložio da je stečajni upravnik Javnog preduzeća Vodovod i kanalizacija „Vrelo Bioštice“ Sokolac podnio tužbu protiv Psihijatrijske bolnice zbog neizmirenog duga za vodu iz ranijeg perioda od 295.000 KM.

Sadašnji dug Bolnice za vodu iznosi 220.000 KM.

Bjelica je dodao da je sud naložio prinudnu naplatu i blokadu sredstva na računu Bolnice, što je ovu ustanovu dovelo u lošu finansijsku situaciju.

U lokalnoj upravi tvrde da njihovi pokušaji rješavanja ovog problema od 2012. godine, kroz dogovor o reprogramu dugovanja i smanjenju cijene vode za zdravstvene ustanove sa 3,5 KM na 2,20 KM po metru kubnom, nisu urodili plodom, pa su stara potraživanja rasla.

On tvrdi da je lokalnoj zajednici stalo da Bolnica na Sokocu funkcioniše, jer se pored brige o primanjima za 150 zaposlenih radnika i odgovarajuće njege za oko 200 pacijenata pred lokalnom upravom pojavio i problem punjenja budžeta po osnovu poreza i doprinosa.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare