Dugovanja prema opštini Pale 187.000 KM

0

Opština Pale najavila je da će ponovo podnijeti tužbu protiv Šumskog gazdinstva „Jahorina“ Pale, koje ovoj lokalnoj zajednici duguje 187.000 KM.
Načelnik opštine Pale Slobodan Savić rekao je Srni da je opština i ranije tužila ovo šumsko gazdinstvo zbog neizmirenih obaveza, da su se „do sada sredstva nekako iznalazila“, ali da je zbog trenutno loše situacije lokalna zajednica prinuđena da podnese novu tužbu.

“Šumarstvo već niz godina kasni sa uplatama ili neke ne izvršava nikako. Na ime posječene drvne mase, Šumarstvo je obavezno da u budžet opštine Pale uplati deset odsto od dobijenih sredstava“, pojasnio je Savić i dodao da su to namjenska sredstva i da su budžetom planirana za izgradnju infrastrukture u područijima gdje se vrši eksploatacija šume.

Prema njegovim riječima, opština ne može da realizuje taj program, jer Šumarstvo ne izmiruje obaveze, te nedostaju sredstva u prihodima koji su planirni.

“Još jedan problem koji je evidentan na ovim prostorima jeste da šumarstvo ne održava puteve koji se koriste za izvlačenje drvne mase. Puteve u ruralnim područijima, koje je opština asfaltirala, uništavaju teška vozila sa prikolicama natovarena balvanima“, naglasio je Savić, dodajući da su česte primjedbe građana koji koriste te uništene puteve.

Savić je najavio da će krajem oktobra biti održan sastanak sa Šumskim gazdinstvom “Jahorina“ Pale na kojem će biti razmatrana informacija o stanju i problemima šumarstva na ovim prostorima, te o pitanju krađe šuma i postavljanja organa upravljanja.

“Sva ta pitanja doprinose trenutnom haosu, sječa šume i izvačenje šume se ne vrše ispravno, ostaju jaruge, raznosi se voda, te se prilikom sječe šume ulazi i u vodna područja“, dodao je Savić.

Prema polugodišnjem izvještaju “Šuma RS“, štete od krađe šuma u Šumskom gazdinstvu “Jahorina“ su 331.982 KM, što predstavlja trećinu ukupne ukradene vrijednosti u “Šumama RS“ .

Za prvih pola godine poslovanja ovo gazdinstvo je izubilo 1.132.540 KM.

Direktor Šumskog gazdinstva “Jahorina“ Pale Uroš Kozomara rekao je novinaru Srne da nije ovlašten da daje bilo kakve izjave.


(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments