Dug za struju 930.000 KM

0

HAN PIJESAK – Javno komunalno preduzeće „Javor“ iz Han Pijeska, koje zapošljava 27 radnika, duguje za utrošenu električnu energiju, po reprogramu, 930.000 KM, dok od korisnika usluga potražuje 881.350 KM.

Direktor preduzeća Čedo Golijan rekao je da su rate za struju mjesečno iznosile po reprogramu 6.400 KM, a kako posljednje dvije rate nisu plaćene, bijeljinska Elektrodistribucija blokirala je žiro-račun preduzeća, raskinula prethodni reprogram i dug stavila na naplatu.

Prema njegovim riječima, poslije ovoga „Javor“ se našao u teškoj situaciji i jedina mjera je deblokada računa kako bi bili obavljani osnovni poslovi, ali bi i ona bila privremenog karaktera jer ne bi riješila osnovni problem duga za struju.

On je napomenuo da je u vezi duga firme Poreskoj upravi za poreze i doprinose urađen reprogram na iznos 187.825 KM, u koji su uključene i kamate od 47.278 KM.

Golijan je podsjetio da ovaj dug za 2012. godinu iznosi 93.519 KM bez kamata i dug bi se mogao redovno servisirati, uz redovnu naplatu za utrošenu vodu i od pomoći opštine.

On je podsjetio da potraživanja od korisnika za utrošenu vodu iznose 372.450 KM, od čega dugovanja privatnih firmi od 2007. do kraja 2012. godine iznose 34.000 KM. Dugovanja privatnih i državnih firmi zajedno za utrošenu vodu iznose 275.751 KM.

Golijan je naveo da bi zbog zastarjelosti predmeta bilo potrebno izvršiti otpis dugovanja za utrošenu vodu, ali da je Nadzorni odbor preduzeća predložio da samo opština može izvršiti otpis dugovanja kao osnivač firme.

On je dodao da radnicima nije isplaćeno 12 plata, ad su plate minimalne, sa najnižom platom od 370 KM plus minuli staž.

Prema njegovim riječima, u narednom periodu treba nastaviti sa ugradnjom vodomjera da bi bila smanjena potrošnja vode, riješiti pitanje mutnoće vode na izvorištu Štekavac, otklanjati gubitke vode na mreži u pojedinim domaćinstvima i ostalim subjektima pojačanim nadzorom Komunalne policije, te formirati kućne savjete da se olakša posao na očitavanju vodomjera i izvrši naplata dugovanja za vodu.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare