Drugi put prekinut nastavak vanredne sjednice

0

SOKOLAC – Nastavak vanredne sjednice Skupštine opštine Sokolac, na kojoj je trebalo da budu izabrani odbornici u Skupštini grada Istočno Sarajevo, ponovo je danas prekinut jer nije postignuta saglasnost o tumačenju o sukobu interesa u slučaj odbornika SDS-a Danka Vučetića, koji obavlja funkciju zamjenika gradonačelnika Istočnog Sarajeva.

Predsjednik Kluba odbornika SNSD-a Đorđe Radić rekao je da je većinom glasova Skupština opštine tražila od CIK-a prestanak mandata Vučetiću zbog sukoba interesa.

Prema njegovim riječima, skupštinska većina je utvrdila da je Vučetić u sukobu interesa obavljajući funkciju zamjenika gradonačelnika u izršnoj i odbornika u Skupštini opštine u zakonodavnoj vlasti, a nakon što su dobili tumačenje CIK-a BiH prema kome je „nedvosmisleno utvrđeno da je Vučetić u sukobu interesa“.

„Prema Izbornom zakonu BiH, izabrani predstavnik u organima skupštine opštine ne može biti i dio izvršne i zakonodavne vlasti i samim tim se stiču uslovi da Vučetić ne bude odbornik u Skupštini opštine Sokolac“, istakao je Radić.

On je dodao da stručna služba Skupštine opštine Sokolac nema nadležnost da odluči ko je u sukobu interesa, već da je za to nadležan CIK BiH.

Vučetić tvrdi da se ne nalazi u sukobu interesa.

On je rekao da je skupštinska većina predvođena SNSD-om dobila odgovor na zahtjev o tumačenju sukoba interesa nakon upućenog dopisa CIK-u i da Stručna služba Skupštine opštine treba to da protumači odbornicima.

Vučetić je istakao da je prema zakonu „nespojivo istovremeno vršenje ovih dužnosti sa vršenjem dužnosti u izvršnim tijelima vlasti, osim u razdoblju dok se ne kostituišu izvršna tijela vlasti izabrana na redovnim izborima u istom izbornom ciklusu“.

„Nije konstituisana izvršna vlast u istom izbornom ciklusu u gradu Istočno Sarajevo, kao ni zakonodavna, pa samim tim se ne može konstituisati ni izvršna i tek kada se konstituišu, ako bih bio zamjenik gradonačelnika, bio bih u sukobu interesa“, protumačio je Vučetić.

On smatra da se sadašnja skupštinska većina na Sokocu rukovodi svjesnim pokušajima prolongiranja primjene izbornih rezultata za grad Istočno Sarajevo kako bi „kupila vrijeme svjesna ko će imati skupštinsku većinu u gradu“.

Odbornici Skupštine opštine Sokolac biće obaviješteni o nastavku danas prekinute sjednice kada se za to steknu uslovi, zaključeno je na Skupštini.

Prva vanredna sjednica Skupštine opštine Sokolac, na kojoj je 12. februara trebalo da budu izabrani odbonici u Skupštinu grada Istočno Sarajevo, prekinuta je na samom početku, na zahtjev skupštinske većine zbog, kako je tada obrazloženo, sukoba interesa jednog od odbornika iz opozicinog kluba SDS-a.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare