Дрецун: НАТО 1999. није остварио свој циљ на КиМ

0
Beograd, 8. avgusta 2021.- ARHIVSKA FOTOGRAFIJA OD 14. marta 2017. -Odbijanje Vasingtonskog sporazuma je tezak politicki izazov koji je Pristina uputila vasingtonskoj administraciji, sem ako nije u pitanju neki dogovor, izjavio je predsednik skupstinskog Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun."Kako ce Vasington u prakticnom smislu reagovati na taj Kurtijev izazov ostaje da se vidi. Ako nije u pitanju neki dogovor koji bi dugorocno trebalo da ima neke druge cljeve onda bi reakcija Vašingotna morala da bude konkretna", rekao je Drecun sinoc, gostujuci na Televiziji Tanjug.FOTO TANJUG / DRAGAN KUJUNDZIC / nr

Циљ НАТО-а на Косову и Метохији 1999. године је био потпуно другачији од онога што је дефинисано Резолуцијом 1244 јер је НАТО желио да постигне споразум којим ће му цијела територија тадашње Савезне Републике Југославије бити доступна за несметан пролаз и да територију српске јужне покрајине претвори у нешто што треба да буде независна држава, изјавио је посланик у Скупштини Србије Милован Дрецун, поводом годишњице доношења ове резолуције у Уједињеним нацијама, 10. јуна 1999. године.

– На њихову жалост због изузетно снажног отпора који смо пружили уз невиђен хероизам и јунаштво припадника наших снага безбједности, били су принуђени да мијењају те циљеве и да се рат заврши, да условно кажем компромисно. Дакле, ни једна ни друга страна нису потпуно оствариле своје циљеве – рекао је он за ТВ Пинк.

Додао је да се Србија успјешном војничком одбраном изборила да добије Резолуцију 1244. која, према његовим ријечима, представља нашу главну тапију на Косово и Метохију.

Дрецун је оцијенио да иако Резолуција 1244. има одређене замке, она заправо гарантује територијални интегритет и предвиђа да ће до коначног политичког решавања статуса Косова и Метохије функционисати привремена суштинска самоуправа на КиМ.

Одговарајући на питање да ли би ситуација на Косову и Метохији била другачија да се поштује резолуција УН, рекао је да би свакако била другачија и да не бисмо имали ситуацију коју сада имамо.

– Прво што је супротно постигнутим договорима је то што није извршена суштинска демилитаризација, односно што није расформирана тзв. ОВК, него им је дозвољено да три мјесеца након доласка међународних снага дивљају са наоружањем и изврше ужасно етничко очишћење. Тада је протјерано више од 250.000 људи, највише Срба, али и Рома са Косова и Метохије – навео је он.

Као посебно важно је нагласио да, када се говори о Резолуцији 1244 и Војно-техничком споразуму у Куманову, што су договори постигнути са КФОР-ом односно са Уједињеним нацијама, а управо то је НАТО хтио да избјегне по сваку цијену.

– Он је желио да наша држава, тадашња Савезна Република Југославија капитулира. Капитулација је нешто сасвим супротно од резолуције која је добијена. Јер када капитулирате, војска баца наоружање, а територију преузима неко ко је окупатор и врши окупаторску власт – рекао је он.

Додао је да је за разлику од тога постигнуто рјешење које јесте тешко по нас, јер смо морали да повучемо припаднике наших снага безбједности и државну администрацију, али је територија остављена под контролом УН.

– Да је направљен договор са НАТО-ом ситуација би данас била другачија и потпуно изгубљена што се тиче Косова и Метохије – закључио је он.

(RTRS / Фото: TANJUG/DRAGAN KUJUNDZIC)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare