Dragaš: Povećan broj ujeda krpelja

0

Pomoćnik direktora za medicinska pitanja u Domu zdravlja Pale Mlađenka Dragaš upozorila je na povećan broj ujeda krpelja kod građana.
Dragaš je rekla Srni da je sa početkom toplijeg vremena povećan broj ujeda krpelja, kao i broj građana koji se javljaju u Dom zdravlja sa ovim problemima.

Ona je naglasila da je bitno da se lice koje je ujeo krpelj odmah javi ljekaru, s obzirom da krpelj zna da bude zaražen i da prenosi viruse i bakterije.

„Obavezno je da se pacijent javi ljekaru kako bi krpelj bio izvađen pod stručnim nadzorom, nakon čega se uključuje adekvatna terapija“, rekla je ona.

Dragaš je istakla da par dana po kontaktu sa krpeljom, ukoliko je parazit zaražen, na mjestu uboda se primijeti žarko crvenilo koje vremenom stvara prstenast obruč, oštro ograničen od zdravog djela kože i bezbolan. Vremenom centar takvog crvenila blijedi stvarajući takozvanu tipičnu metu koja ne može da se ne vidi.

Ona je ponovila da je od ključnog značaja rano uočavanje i pravovremena reakcija, odnosno, odlazak kod ljekara.

Krpelj je parazit koji boravi u prirodi i naseljava šume, izletišta, neobrađene i travnate površine. Pojavljuje se u toku ljetnog perioda, početkom juna.

Ubod krpelja je bezbolan i praktično je nemoguće ocijeniti da li je došlo do kontakta, jer on u svojoj pljuvački ima prirodni anestetik. Iz tog razloga ljudi koji borave u prirodi, a naročito oni koji nisu zaštićeni, moraju po povratku u kuću da obave pregled cijelog tijela.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare