Doputovalo 46 djece sa Kosova i Metohije

0

SOKOLAC – Na Sokolac je doputovalo 46 djece iz dvije osnovne škole iz gnjilanskog kraja na Kosovu i Metohiju koja će narednih sedam dana boraviti kod svojih vršnjaka.

Načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica poželio je dobrodošlicu i ugodan boravak djeci sa Kosova i Metohije i izrazio zahvalnost porodicama koje su odlučile da ugoste djecu iz gnjilanskog kraja.

On je zahvalio i predsjedniku banjalučkog Odbora za pomoć Kosovu i Metohiji Miloradu Arlovu i direktoru Osnovne škole „Sokolac“ Đorđu Rajiću koji su doprinijeli da ovaj projekt bude realizovan na zadovoljstvo svih.

Načelnik Sokoca je goste upoznao da je područje te lokalne zajednice 1994. godine, po blagoslovu blaženopočivšeg partijarha srpskog Pavla, proglašeno romanijskim Kosovom, te da je ta opština bratimljena sa opštinom Goraždevac i srpskom opštinom Peć i da imaju dobru saradnju sa srpskim narodom na Kosovu i Metohiji, posebno iz južnog dijela.

Srđan Karadžić, pedagog iz Osnovne škole „Miladin Popović“ iz sela Pasjane zahvalio je domaćinima u ime djece koja su danas došla kod prijatelja na Sokolac u pratnji tri nastavnika i padagoga.

On je naveo da je u ovoj grupi 23 djece iz Osnovne škole „Miladin Popović“ iz sela Pasjane i 23 djece iz Osnovne škole „Dositej Obradović˝ sela Parteš sa područja opštine Gnjilane sa tri nastavnika.

Prema njegovim riječima, život u ovoj srpskoj enklavi od dva, tri sela sa oko 4.000 Srba, veoma je težak, jer su okruženi naseljima u kojima živi oko 150.000 Albanaca.

On je rekao da djeca u tim selima nemaju gdje da izlaze i da će im ovaj boravak na Sokocu i sloboda kretanja mnogo značiti, jer se u svom kraju malo kreću i razgovaraju.

U okviru 10. jubilarnog projekta „Spojimo djecu Kosva i Metohije i Republike Srpske“ djeca sa Kosova i Metohije boraviće kod vršnjaka u oko 450 porodica širom Srpske.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare