Dopis Instituta još nije stigao, podrška inicijativi

0

ZVORNIK – Boračka organizacija grada Zvornika još nije dobila dopis Instituta za istraživanje srpskih stradanja u 20. vijeku, u kojem se traži da se u Zvorniku podigne spomenik dječaku Slobodanu Stojanoviću /11/ koga su ubili muslimani 1992. godine u Kamenici kod Zvornika, ali podržava tu inicijativu.
Sekretar ove organizacije Aleksandar Despotović izjavio je Srni da ova inicijativa nije nova i da je zvornička Boračka organizacija i ranije tražila da se u Zvorniku podigne spomenik mučki ubijenom dječaku Slobodanu.

„Svakako podržavamo inicijativu Instituta za istraživanje srpskih stradanja u 20. vijeku i zajedno ćemo sa drugim organizacijama proisteklim iz odbrambeno-otadžbinskog rata i Skupštinom grada raditi na rješavanju ovog pitanja“, rekao je Despotović.

Kada bude primila dopis Instituta zvanično će se oglasiti Boračka organizacija Zvornik i dati svoj doprinos na podizanju spomenika mučki ubijenom Slobodanu.

Sekretar Skupštine grada Zvornika Mitar Vasić rekao je da ni na njihovu adresu nije stigao dopis Instituta kojim se traži podizanje spomenika jedanaestogodišnjem Slobodanu.

„To, kao i druga pitanja, biće predmet skupštinske rasprave“, rekao je Vasić i podsjetio da predstoji verifikacija odborničkih mandata, konstituisanje Skupštine grada, pa tek onda zasjedanje i odlučivanje.

On je dodao da prije kraja decembra ne očekuje održavanje prve radne sjednice Skupštine grada.

Na grobu malog Slobodana, koji je sahranjen u Drinjači kod Zvornika, upisan je datum smrti 27. juli 1992. godine.

Zoran Milošević, koji je malog Slobodna držao na rukama kada je krštavan, ranije je rekao da je Slobodan otišao svojoj kući da dovede psa ljubimca koji je ostao vezan u dvorištu. „Prošao je barikade i naišao na muslimane… tamo su ubili dijete, a sva su djeca anđeli“, rekao je Milošević.

On je dodao da je Ilija, otac Slobodanov, danima izlazio na brdo, zvao komšije muslimane iz Kamenice, molio ih i kumio da mu vrate dijete.

Dijete-mučenik, jedanaestogodišnji Slobodan Stojanović ubijen je kada se iz zbjega u koji je otišao da bi se sklonio od komšija muslimana vratio u rodnu kuću u Donjoj Kamenici da spase psa ljubimca, kojeg je tamo ostavio.

Komšinica Elfeta Veseli zvjerski ga je mučila i ritualno zasjecala nožem, a potom ubila, pucajući mu u sljepoočnicu.

Elfeta Veseli uhapšena je u Švajcarskoj 29. septembra na zahtjev Tužilaštva BiH.

Ona se tereti za izuzetno svirepo ubistvo dječaka Slobodana Stojanovića.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare