Donirana oprema za operaciju katarakte

0

ISTOČNO SARAJEVO – Udruženja Srba Sarajevsko-romanijske regije iz Kanade i Amerike doniralo je Oftalmološkom odjeljenju Bolnice Istočno Sarajevo medicinsku opremu vrijednu oko 15.000 KM za ultrazvučnu operaciju katarakte.
Oftalmolog u Bolnici Bobana Petrović rekla je da su srpska udruženja iz Kanade i Amerike i ranije bolnici donirala medicinsku opremu, među kojom i aparat za ultrazvučnu operaciju katarakte od oko 50.000 KM, za čije je nesmetano funkcionisanje bio potreban rezervni set sondi.

„To nam je bilo neophodno da bismo bili sigurni da će započeta operacija biti završena. To smo sada dobili i u narednom periodu počećemo sa zakazivanjem prvih pacijenata“, navela je Petrovićeva.

Prema njenim riječima, lista čekanja za operaciju je kratka jer se znatan broj pacijenata tretira klasičnom metodom, a mali broj upućuje u Banjaluku.

„Nadam se da ćemo i taj manji broj pacijenata moći ovdje zbrinuti, jer bi kataraktna hirurgija ovdje trebalo da se vrši u većem obimu. Ipak, dio pacijenata koje mi ne možemo da zbrinemo moraćemo slati u Banjaluku jer je njihov Klinički centar opremljeniji i ima veći kadar“, rekla je Petrovićeva.

Načelnik Oftalmološkog odjeljenja Tatjana Arežina rekla je novinarima da su novac prikupili Udruženje Srba Sarajevsko-romanijske regije iz Toronta, kao nosilac aktivnosti, te srpske zajednice iz Vankuvera u Kanadi i Rokforda u američkoj državi Ilinois.

„Donirana oprema biće korišćena u operacijama katarakte za šta imamo edukovan kadar“, istakla je Arežina.

Ona je rekla da će kvalitetnijem radu znatno doprinijeti i otvaranje novog polikliničkog dijela, koji je planiran do kraja godine, te istakla da je izgradnja nove bolnice, koja je izvjesna, od krucijalnog značaja za cijelu regiju.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare