Donesen plan inkluzije raseljenih lica

0

SOKOLAC – Opština Sokolac usvojila je Lokalni akcioni plan socijalne inkluzije raseljenih lica, kako bi na najbolji način pomogla stambeno zbrinjavanje ljudi koji do sada nisu riješili ovo važno pitanje.


Načelnik Odjeljenja za prostorno uređenje i stambeno-komunalne poslove opštine Sokolac Mirjana Subašić rekla je Srni da je Lokalni akcioni plan socijalne inkluzije raseljenih lica osnov za ulazak u realizaciju CRS-ovog /Catholic Relief Services/ projekta „Podrška CEB dva projektu u uspostavljanju pravnog okvira i izgradnji kapaciteta u oblasti socijalnog stanovanja na lokalnom nivou“.

Subašićeva je navela da je istovremeno riječ o polaznoj tački za sve buduće donatore, sa ciljem pomoći ovoj ugroženoj kategoriji stanovništva.

Projekat je rezultat potpisanog sporazuma između Ministarstva za izbjegla i raseljena lica Republike Srpske, opštine Sokolac i CRS-a, a finansira ga UNHCR.

„Projekat podrazumijeva raspuštanje kolektivnih i alternativnih centara, a na području opštine Sokolac postoje dva takva – Podromanija i Brezijak“, rekla je Subašićeva.

Projekat „Podrška CEB dva“ ne znači besplatno stanovanje, već podrazumijeva plaćanje zakupa. Sredstva prikupljena od naknade biće uplaćena na poseban račun i koristiće se za održavanje stambenih jedinica socijalnog stanovanja.

Subašićeva je istakla da će sprovođenjem ovog projekta biti olakšan položaj raseljenih lica, poboljšana njihova prihvaćenost na području opštine Sokolac, kako bi postali ravnopravni članovi zajednice.

Izradi Lokalnog akcionog plana socijalne inkluzije raseljenih lica prethodilo je prikupljanje potrebnih podataka o trenutnom stanju i iskazivanje interesa opštine Sokolac za učešće u projektu „Podrška CEB dva“.

Odbornici opštine Sokolac prihvatili su juče zaključak o usvajanju Lokalnog akcionog plana socijalne inkluzije raseljenih lica u ovoj opštini.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare