Donatorska večera za izgradnju sabornog hrama

0

Blagoslovom Njegovog visokopreosveštenstva mitropolita dabrobosanskog Nikolaja, Građevinski odbor za izgradnju Sabornog hrama na Palama organizuje donatorsku večeru u subotu, 27. avgusta, u 19.00 časova u salonu „Stanišić“.

Arhijerejski namjesnik sarajevski i starješina hrama na Palama, protojerej stavrofor Miomir Zekić rekao je Srni da je cilj donatorske večere da se pokušaju prikupiti sredstva da hram posvećen Saboru Svetog arhangela Gavrila bude pokriven.

On je istakao da su do sada obavljene četiri faze u izgradnji hrama i da će do završtka projekta biti potrebno još nekoliko godina.

„Imamo stalno akciju prikupljanja dobrovoljnih priloga i svakoga mjeseca skupimo određenu sumu novca koju iskoristimmo za gradnju“, rekao je on i dodao da su vremena teška, ali nada se da će se na donatorskoj večeri skupiti dovoljno sredstava da hram bude pokriven.

Zekić je naglasio da su na donatorsku večeru pozvani ljude iz političkog vrha Republike Srpske, grada Istočno Sarajevo, opštine Pale, kao i privrednici iz Srpske.

Prema njegovim riječima, parohijani žele da se podigne jedan veći hram, jer postojeća crkva, koja je sagrađena prije 102 godine mala da primi sve vjernike.

„Sada gradimo Saborni hram u centru novog naselja Pala. Oko njega su fakulteti i biće dostupan našoj mladosti i našoj djeci koja uče vjeronauku i ima potrebu da dolaze na bogosluženja“, istakao je prota Zekić.

On je podsjetio da su Pale danas nekoliko puta veće nego što su bile prije posljednjeg rata, pa je novi hram potreban, jer postojeća crkva Uspenja Presvete Bogorodice tokom praznika ne može da primi sve ljude koji imaju želju da prisustvuju bogosluženju.

Zekić je podsjetio da se ideja o gradnji hrama javila još za vrijeme proteklog rata, te da je obnovio mitropolit Nikolaj, po čijem se blagoslovu i pristupilo njenoj realizaciji.

On je podsjetio da su radovi na izgradnji hrama počeli 21. avgusta 2008. godine, a iste godine na praznik Svetog Joakima i Ane, 22. septembra, mitropolit Nikolaj osvještao je temelje.

„Poput svojih predaka i mi ćemo se u subotu okupiti da razlučimo pretežnije od sporednoga, vječno od prolaznog i da još jednom posvjedočimo da smo dosljedni baštinici nemanjićke slave i junaštva, državotvorstva, krstiteljstva i prosvjetiteljstva. Tako ćemo pokazati da smo dostojni nasljednici svetitelja naših i graditelja neprolaznih vrijednosti i posvjedočiti da je i srpski narod Pala – narod zadužbinar“, poručio je prota Zekić.

On je naglasio da značaj sabornosti srpskog naroda bez kojeg je „samo puki statistički podatak u nekakvom popisu ili anketi zagubljen u činovničkim kancelarijama“.

„Bez sabornosti mi smo neodrživi kao narod i kao nacija. Zato u centru Pala gradimo Saborni hram, jer su svi hrišćanski gradovi centrični, što znači da je u centru grada hram, a ne tržni centar“, istakao je protojerej stavrofor Zekić i poručio:

„Ovaj hram podižemo za spas svoje i duša svojih predaka i potomaka, za slobodarsku dušu Srba ovoga kraja i njihovu postojanost u svom imenu i pravoslovanoj vjeri“.

{denvideo http://www.youtube.com/watch?v=QDvDTLxDfoU}


(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare