Domobrani u Palama 1942. godine

0
Domobrani u Palama 1942. godine
Domobrani u Palama 1942. godine

Fotografija napravljena u zimu 1942. godine. Na fotografiji se nalaze Domobrani nezavisne države hrvatske. U pozadini je Crkva Uspenja presvete Bogorodice u Palama. Fotografija je napravljena prije drugog talasa zločina koje su na prostoru Pala počinile ustaše tokom 1943. godine. Domobrani su bili kvislinška vojna formacija, formirana od strane Nijemaca, nakon proglašenja ndh, po uzoru na Kraljevsko ugarsko-hrvatsko domobranstvo.

Nazivom Domobranstvo ustaško vođstvo je nastojalo da istakne kontinuitet hrvatske državnosti i neposrednu vezu ndh i autonomije postignute Hrvatsko-ugarskom nagodbom iz 1868. godine.

Za formiranje domobranstva poslužio je dio ljudstva iz Jugoslovenske vojske, a na vodeće položaje su postavljani oficiri iz bivše austro-ugarske vojske, koji su se isticali u antijugoslovenstvu i separatizmu. Naoružavanje Domobranstva je poticalo iz razbijene Jugoslovenske vojske.

Značajnu ulogu u formiranju i jačanju Domobranstva imao je vrh Katoličke crkve. Domobrantvo je sačinjavalo tzv. redovnu vojsku ndh koja je stvarana i popunjavana mobilizacijom i regrutovanja Hrvata, Muslimana i dr, silom zakona, a obuhvatalo je kopnene, vazduhoplovne i plovne snage.

Nezadovoljni moralom i borbenim kvalitetom domobrana, Nijemci du iznudili od takozvane vlade ndh da je od regruta za Domobranstvo, poslije obuke u Austriji, u 1942 i 1943 formirala tzv. legionarske divizije: 369, 373, i 392. (trojnog sastava) sa njemačkim starešinskim i stručnim sastavom. Divizije su bile namijenjene za istočni front, ali su zbog razvoja NOR-a u Jugoslaviji upotrebljene na području ndh kao sastavni dio njemačkih oružanih snaga.

(www.palelive.com / Korišćen izvor: Wikipedia)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare