Dokumentarac o 500 godina Goraždanske štamparije – značajan projekat

0

Kinoteka Republike Srpske je u ovu godinu ušla sa ambicioznim planovima, a jedan od značajnijih je snimanje igrano-dokumentarnog filma o 500 godina Goraždanske štamparije, čiji se početak očekuje u februaru, rekao je Srni direktor ove ustanove Snježan Lalović.

Lalović je pojasnio da se film radi u koprodukciji sa Radio-televizijom Repubike Srpske, te da je riječ o ostvarenju čija se relizacija dugo očekuje.

“Odabrali smo ekipu i očekujemo da bi snimanje moglo početi u prvoj polovini februara, te se nadamo i podršci republičkih institucija da bismo projekat uspješno doveli do kraja u predviđenom roku”, rekao je Lalović.

On je istakao značaj ulaganja u domaću produkciju filmova, kako bi buduće generacije na filmskom platnu mogle da vide dio kulturne tekovine i identiteta naroda koji danas živi na ovim prostorima.

“Cilj rada Kinoteke je sakupljanje i čuvanje filmske građe i svega onoga što je u vezi sa filmom, kao što su plakati, publikacije, knjige, ali i popularizacija filma, ali ne komercijalnih filmova, koji su visokobudžetni, nego svjetskih filmova koji su zaista obilježili filmsku umjetnost”, rekao je Lalović.

On je dodao da su u redovnom programu planirane i filmoteke jednom mjesečno na Palama, tokom kojih se u okviru trodnevnih programa javnost podsjeća na značajna imena reditelja, glumaca i velika filmska ostvarenja.

“Na velikom filmskom platnu prikazuju se kultni događaji i filmovi iz šetdesetih, sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog vijeka, a cilj nam je da sa tim filmovima posjetimo sve opštine i gradove u Srpskoj”, rekao je Lalović.

On je izrazio zadovoljstvo rezultatima rada Kinoteke u prošloj godini, te naveo da je prikupljena značajna filmska građa.

“Zadovoljni smo jer je najviše te građe stiglo iz Republike Srpske. Cilj nam je da sačuvamo našu produkciju i da je objedinimo na jednom mjestu, te predstavimo publici”, istakao je Lalović.

On je naveo da je Kinoteka dobila i određeni broj filmova iz Srbije, Kine, te izrazio zadovoljstvo da se fond arhiva Kinoteke iz godine u godinu povećava.

Prema njegovim riječima, Kinoteka trenutno ima više od 3.000 filmova, među kojima je najviše dokumentarnih.

Lalović je podsjetio i da je Kinoteka Srpske sa Akademijom umjetnosti Univerziteta u Banjaluci potpisala Memorandum o saradnji, u okviru kojeg će u februaru biti raspisan konkurs za tri najbolja scenarija studenata završnih godina Akademije.

“Materijalno ćemo pomoći snimanje filmova za ta scenarija, a filmovi će biti prikazani u okviru Filmskog kampusa, koji organizujemo u oktobru desetu godinu za redom. Na kampusu se pojavljuju značajna imena iz svijeta filma, učesnicima se nude raznovrsne radionice, te atraktivna predavanja i prikaz zanimljivih filmova”, rekao je Lalović.

On je napomeno da je u planu i digitalizacija određenih filmskih ostvarenja iz fonda Kinoteke, što ima veliki značaj za čuvanje filmova od propadanja, a za koju su neophodna veća finansijska sredstva.

Lalović je izrazio nadu da će se naći način da se riješi problem prostora Kinoteke, u okviru koje postoji i respektabilan muzej, sa vrijednim i rijetkim eksponatima.

“Potrebno je naći pristupačan prostor za posjetioce u kojem ćemo smjestiti i muzejske eksponate, među kojima ima i onih koji se rijetko još negdje mogu naći, što ima i veliki istorijski, ali i edukativan značaj”, naglasio je Lalović.

(www.palelive.com/Srna)

Pretplatite se
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments