Dokazni materijal o zločinima bačen u hangaru u Rajlovcu

0

ISTOČNO SARAJEVO – Sav materijal i dokumentacija Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu, kao i ostali dokazni materijal o ratnim zločinima, leži bačen u hangaru u Rajlovcu koji koriste Oružane snage BiH, navodi se u protestnom pismu koje je Udruženje porodica nestalih lica Sarajevsko–romanijske regije uputilo predsjedniku Visokog sudskog i tužilačkog savjeta /VSTS/ BiH Miloradu Novkoviću.

Porodice nestalih ističu da im je tu informaciju dao na sastanku održanom 20. juna u Donjem Vakufu šef Sektora za istraživanje ratnih zločina Agencije za istrage i zaštitu BiH /Sipa/ Ivica Divković.

Udruženje porodica nestalih od Novkovića je zatražilo da preduzme određene aktivnosti zbog, kako navode, diskriminatorskog odnosa Tužilaštva BiH i Suda BiH prema srpskim žrtvama i porodicama.

U protestnom pismu upućenom Novkoviću, porodice nestalih ističu da ove institucije ignorišu podnesene tužbe za zločine nad civilima srpske nacionalnosti u Sarajevu, među kojima su u najvećem broju žene, djeca i starci.

„Mada su poznata imena naredbodavaca i izvršioca zločina, zabrinjavajuća je činjenica da ni poslije 21 godine niko nije odgovarao za zločine nad više hiljada sarajevskih srpskih žrtava. Od 842 nestala lica, i dalje tragamo za 350 naših najmilijih“, navodi se u pismu.

Porodice nestalih su istakle da su na sastanku sa vršiocem dužnosti glavnog tužioca BiH Jadrankom Lokmić–Misirača, rukovodiocem Posebnog odjeljenja za ratne zločine Vesnom Budimir i njenim zamjenikom Draganom Čorlijom, održanom 19. decembra prošle godine, predale listu zahtjeva na koju do danas nisu dobile nikakav odgovor.

Porodice nestalih smatraju da je i Sipa apsolutno pasivna na istraživanju ratnih zločina u Sarajevu.

Porodice nestalih su zamolile predsjednika VSTS-a BiH da primi njihove predstavnike kako bi razgovarali o velikom problemu koji ih godinama opterećuje.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare