Договорено формирање савјета за привреду општине

0

РОГАТИЦА – У општини Рогатица потребно је основати савјет за привреду чија би улога била да артикулише све проблеме у области привреде и доставља их надлежном министарству, закључено је на данашњем састанку министра пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Саве Минића са пољопривредницима, сточарима, привредницима, дрвопрерађивачима и приватним предузетницима на подручју те општине.

Минић је новинарима након састанка рекао да је на састанак дошао како би се упознао о проблематици и покушао да рјешава битна питања за рогатичке пољопривреднике, привреднике и приватне предузетнике.

„Када је у питању општина Рогатица овд‌је имамо добар капацитет и сигурно се може много више урадити, али је неопходно да из општине, у оквиру својих надлежности, њена удружења и Савјет за привреду, делегирају све проблеме како би се могли рјешавати“, рекао је Минић.

Он је нагласио да су сви захтјеви привредника, пољопривредника и приватних предузетника који су изнесени на састанку, реални и да ће ресорно министарство на наредним састанцима помоћи да средства министарства буду што ефективнија, да пољопривредна газдинства буду самоодржива и да се узгајају пољопривредне културе које ће бити интересантне тржишту, чиме ће се проширивати капацитети.

Минић је навео да се разговарало о рјешавању распод‌јеле шумских дрвних сортимената у Шумском газдинству „Сјемећ“ у Рогатици, о убрзавању активности у систему угоја крава-теле, о дешавањима у области коњарства и о узгоју рогатичког кромпира.

Он је навео да је овај састанак био квалитетан јер се чуло више приједлога који ће послужити и у изради Правилника о подстицајима, чија припрема ће почети за два мјесеца.

Предсједник Скупштине општине Рогатица Нинослав Прелић нагласио је да се на овом састанку причало отворено о свим проблемима у основним гранама привређивања, производњи кромпира, систему згоја крава-теле и производња млијека.

Према његовим ријечима, један од закључака је био да се формира радно тијело које ће које ће бити у комуникацији са прдставницима Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске, како би као и друге општине, имали директну комуникацију за рејешавање свих проблема у овој д‌јелатности.

За Радована Ђерића власника двије фирме у Рогатици које се баве трговином и производњом електричне енергије данашњи састанак је протекао у пријатељском разговору о проблематици у рогатичкој привреди и о помоћи Владе Републике Српске, да би се у овој локалној заједници одржало оно што већ постоји и треба га унаприједити.

„Рогатици је најпотренија подршка у развоју пољопривреде и туризма, је јер по томе била и раније позната“, истакао је Ђерић.

Представник Удружења произвођача млијека и млијечних производа у Рогатици Драго Каришик, власник 25 музних грла, нагласио да је за ту грану пољопривреде напотребније да се омогући увоз квалитетних музних грла, да добију потребну опрему уз подршку ресорног министарства и локалне управе како би задржали започети раст производње млијека, која је прошле године достигла 800.000 литара.

Састанку министра пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске са пољопривредницима, привредницима и приватним предуезтницима присуствовао је и предсједник Привредног савјета општиен Пале Недељко Елек.

(www.palelive.com / Срна)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare