Dodjelom priznanja zatvoren Međunarodni festival „Prvi kadar“

0

ISTOČNO SARAJEVO – Dodjelom priznanja najboljim filmovima, u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo zatvoren je Osmi međunarodni filmski festival „Prvi kadar“.

Nagrada „Filmska klapa“ za najbolji kratki igrani film dodijeljena je filmu „Ljubav na prvi pogled“ režisera Marka Plajna, uz obrazloženje žirija da je autor priče pokazao sav talenat kroz umjetnički filmski izraz poetikom slike, zvuka i tišine, dočaravajući tajnu ljubav bez ograničenja.

Priznanje „Stećak kneza Pavla“ za najbolji kratki igrani film u selekciji kratke priče dodijeljen je filmu „Rezač olovaka“ autora Mahdija Leparta iz Francuske.

Gran pri „Stećak kneza Pavla“ za najbolji dokumentarni film „eks Ju u fokusu“, koji dodjeljuje Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, pripao je filmu „Bicikli pričaju priče“ režisera Milana Lisice iz Srbije.

Gran pri „Stećak kneza Pavla“ za najbolji dokumentarni film u selekciji „U fokusu“ dodijeljen je filmu „Posljednji snovi“ Esefana Vagnera iz Danske uz obrazloženje da u ovom filmskom ostvarenju prisustvo kamere poprima božanske osobine, pokazujući put novog početka poslije smrti.

Gran pri „Stećak kneza Pavla“ za najbolji kratki film u selekciji „eks Ju kratki“ dodijeljen je filmu „Hibernacija“ Hadži-Aleksandra Đurovića iz Srbije.

Priznanje „Filmska klapa“ za najbolji studentski kratki igrani film dodijeljeno je Sanji Živković za „Marijinu epizodu“ uz obrazloženje da je riječ o kompletnom filmu sa svim aspektima kratkog jezika i filmske estetike.

Priznanje za najbolji dokumentarni film u selekciji Studentski dokumentarni film dodijeljeno je filmu „Primirje“ Dimitrija Vologdina, a nagradu je u ime autora primila ataše za kulturu Ambasade Ruske Federacije u BiH Ana Iljeva.

Specijalna plaketa dodijeljena je filmu „Dah života“.

Predsjednik žirija Dragan Elčić rekao je da su filmovi koji su prikazani tokom festivala „Prvi kadar“, koji je ove godine održan pod motom „Bez cenzure!“, najbolja ostvarenja koja su se mogla vidjeti u regionu.

„Žiri nije imao težak zadatak, imali smo dosta filmova da pogledamo, a sve odluke su jednoglasne. Prošle godine smo imali situaciju da su kratki igrani filmovi bili jači nego dokumentarni, a ove godine je situacija potpuno suprotna“, naveo je Elčić.

Nakon proglašenja pobjednika, prikazan je igrani film „Varvari“ režisera Ivana Ikića kojem je takođe uručena „Filmska klapa“. Tokom festivalskih dana publika u Istočnom Sarajevu bila je u prilici da vidi filmove autora iz 20 zemalja.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare