Dodik: Srbi nisu završili svoje nacionalno pitanje na Balkanu

0

BEOGRAD – Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da je jedina istina da Srbi nisu završili svoje nacionalno pitanje na Balkanu i naglasio da će od toga kako bude projektovana srpska politika zavisiti budućnost Srba.

Dodik je rekao da je to u kontekstu namjera da se Kosovo separatiše od Srbije, a da Republici Srpskoj data prava budu uskraćena kršenjem dejtonskih rješenja.

„Jedina istina je da nismo završili naše nacionalne stvari na Balkanu. Od toga kako projektujemo našu politiku zavisiće naša budućnost“, rekao je Dodik na tribini u Beogradu pod nazivom „Srpska se brani i u Srbiji“.

On je naglasio da Republika Srpska posljednjih decenija ima jasne političke stavove i da je važno pokušati nametnuti pitanje Republike Srpske izvan onoga što želi da uradi administracija Zapada, prije svega američka.

„Moramo da vratimo našu poziciju ravnopravnog pregovarača, a ne izvršioca“, napomenuo je Dodik.

On je istakao da Republika Srpska danas ima više onih koji je podržavaju i da je za Srpsku važno njegovati politička prijateljstva.

„Nastavljamo našu političku borbu koja se bazira na tome da tražimo prijatelje“, rekao je Dodik.

On je zahvalio za održavanje ovakvih tribina u kontinuitetu koje daju odgovore na ozbiljna pitanja i istakao da to treba činiti u većem obimu, s obzirom na trenutna dešavanja.

Tribinu „Srpska se brani i u Srbiji“ i promociju zbornika proteklih deset tribina u Beogradu organizovalo je Predstavništvo Republike Srpske u Srbiji i informativno-politički portali „Sve o Srpskoj“ i „Fakti“.

Tribina je organizovana povodom 9. januara – Dana Republike i 28. februara – dana kada je donesen prvi Ustav Republike Srpske.

Cicović: Srbija i Srpska da imaju jedinstvenu nacionalnu politiku

BEOGRAD – Srbija i Republika Srpska bi trebalo da imaju jedinstvenu nacionalnu politiku, izjavio je šef Predstavništva Srpske u Srbiji Mlađen Cicović na tribini u Beogradu pod nazivom „Srpska se brani i u Srbiji“.

„Jedan smo narod sa dvije strane rijeke, imamo isti jezik i pismo, istu vjeru pravoslavnu, istorije nam se prepliću kroz vijekove, te bi danas, pred istim političkim pritiscima iz svijeta, trebalo da imamo jedinstvenu nacionalnu politiku“, istakao je Cicović na tribini, na kojoj učestvuje i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Cicović je naveo da činjenica da različite ekipe iz svijeta dolaze u Srpsku i u Srbiju ne znači da ne žele isto i Srpskoj i Srbiji, pa tako nelegalni visoki predstavnik u BiH ima isti ili sličan zadatak prema Republici Srpskoj, kao i ekipa EU koja u Srbiji radi na otimanju južne srpske pokrajine Kosova i Metohije.

On je istakao da je postalo gotovo svejedno da li nešto protiv Srba, Srpske i Srbije dolazi iz Sarajeva ili iz Prištine – sve se uglavnom pravi i pakuje na stolu kolektivnog Zapada i odatle se prosljeđuje.

Cicović je dodao da zato vjeruje da je prije rješavanja svih velikih poslova važno biti apsolutno siguran u identitetska pitanja i odgovore, jer je samo onaj koji zna, vjeruje i voli – svoje porijeklo, narod i državu, svoju vjeru, jezik i pismo, siguran branilac svog naroda i svoje države.

„Sada kad je Republika Srpska zakoračila i u četvrtu deceniju siguran sam da ćemo i ubuduće znati da očuvamo njen ustavno-pravni položaj – ma kakvi i odakle dolazili novi nasrtaji“, rekao je Cicović.

On je podsjetio da je Predstavništvo Republike Srpske u Srbiji suorganizator ove tribine i izdavač zbornika radova sa prethodnih deset tribina održanih tokom 2021. i 2022. godine.

„Ove tribine i zbornik sa njih vidim kao vrijedan doprinos Republici Srpskoj, Srbiji i njihovom zajedništvu“, rekao je Cicović, koji je zahvalio svim učesnicima ovih tribina, koji su doprinijeli analizi stanja i razjašnjavanju okolnosti, pitanja i problema sa kojima se susreću Srpska i Srbija ovoga doba.

On je izrazio uvjerenje da je prijem koji večeras Predstavništvo priređuje proslavljajući i u Srbiji 9. januar – Dan Republike Srpske sa podsjećanjem na 28. februar, dan kada je usvojen njen prvi Ustav, istovremeno i lijep neposredan susret Srpske i Srbije.

Tribinu „Srpska se brani i u Srbiji“ i promociju zbornika protelih deset tribina u pres-centru UNS-a u Beogradu je organizovalo Predstavništvo Republike Srpske u Srbiji i informativno-politički portali „Sve o Srpskoj“ i „Fakti“.

Tribina je organizovana povodom 9. januara – Dana Republike i 28. februara – dana kada je donesen prvi Ustav Republike Srpske.

Na tribini je predstavljen i zbornik izlaganja sa deset beogradskih tribina o Republici Srpskoj u izdanju Predstavništva i dva informativno-politička portala.

Na tribini su učestvovali i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, kao i analitičari i istoričari Srđan Perišić, Darko Tanasković, Nenad Kecmanović, Aleksandar Pavić, Slobodan Reljić, Siniša LJepojević, Aleksandar Raković, Milomir Stepić, Predrag Ćeranić i Đuro Bilbija.

Učesnici su pokušali da daju odgovore na nekoliko ključnih pitanja – ako se Srpska brani i u Beogradu, ne brani li se i Srbija u Banjaluci, šta bi za Srpsku značio eventualni kompromis Srbije na Kosovu i Metohji, a šta održavanje statusa kvo, dnevne konsultacije predsjednika, sastanci dvije vlade, zašto ne i jedna nacionalna politika, zašto jedino Rusija od velikih sila potpisnika u Parizu i danas podržava dejtonski ustav BiH, gdje će se naći Srpska i Srbija pri budućoj podjeli Evrope na evroatlantski i evroazijski blok?

Nakon tribine, u 18.00 časova u svečanoj sali Doma vojske, Predstavništvo će organizovati, u prisustvu najviših zvaničnika Srpske i Srbije, tradicionalni, deveti prijem povodom Dana Republike i 31 godine od prvog Ustava Republike Srpske.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare