Dodik položio vijenac na spomen-obilježje Čurkinu

0

ISTOČNO SARAJEVO – Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik položio je danas u Istočnom Sarajevu vijenac na spomen-obilježje bivšem ruskom ambasadoru pri UN Vitaliju Čurkinu, ističući da ovaj ruski diplomata nije stao u odbranu samo srpskog naroda, nego se istinski zalagao za mir u svijetu i zaštitu interesa Ruske Federacije.

Vijence na spomenik Čurkinu položili su i ambasador Ruske Federacije u BiH Petar Ivancov, kao i delegacije Opštine Istočno Novo Sarajevo, Udruženja „Istočna alternativa“, Udruženja „Putin“ iz Istočnog Sarajeva, te moto-kluba „Noćni vukovi“.

Spomenik preminulom ruskom ambasadoru u UN otkriven je u novembru prošle godine, a događaju su prisustvovali udruženja iz Srbije, predstavnici Opštine Istočno Novo Sarajevo, Vlade Republike Srpske, ruske Ambasade u BiH i brojni građani.

Tom prilikom, Vojin Pavlović, predsjednik Udruženja građana „Istočna alternativa“ Republike Srpske, koja je bila inicijator ove aktivnosti, rekao je da se na taj način željela izraziti duboka zahvalnost Čurkinu i Ruskoj Federaciji na nepokolebljivosti i principijelnoj borbi za istinu o ratu u BiH i sprečavanju sramne i perfidne inicijative za usvajanje britanske rezolucije o Srebrenici, kojom su srpski narod željeli da proglase genocidnim.

Čurkin je bio izaslanik Moskve prilikom pregovora za vrijeme sukoba u bivšoj Jugoslaviji od 1992. do 1994. godine.

Riječ je o ruskom diplomati koji je uložio veto u ime Ruske Federacije kada je 2015. godine u Savjetu bezbjednosti UN predložena Rezolucija o Srebrenici.

Ruski ambasador u UN Vitalij Čurkin je 20. februara prošle godine iznenada umro od srčanog udara na svom radnom mjestu.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments