Додик: Очекујем да БиХ послије 21. марта престане да буде колонија

0

БЕЧ – Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је на Дипломатској академији у Бечу да је БиХ под принудном управом нелегалног странца и тројице страних судија у Уставном суду, али да очекује да ће послије 21. марта престати бити колонија.

Додик је истакао како очекује да ће након 21. марта у складу са европском стандардима отићи лажни високи представник, а стране судије из Уставног суда будући да нису дио БиХ.

„Сматрамо да све треба довести у ранг три конститутивна народа, како пише и у Дејтону“, поручио је Додик на панел-дискусији на високом нивоу о будућности БиХ у контексту њеног европског пута.

Предсједник Српске је указао да владавина права подразумијева да стране потписнице бирају високог представника како би помогао у провођењу одлука, а потврђује га релевантна резолуција Савјета безбједности.

„Међутим, њему се очиглено журило, а и Американцима, који арогантно стоје иза онога што је неуставно и антидејтонски“, нагласио је Додик.

Он је истакао да лажни високи представник Кристијан Шмит доноси одлуке о законима, што данас нигд‌је у свијету нема, те нагласио да Република Српска неће да живи у неуставној БиХ.

Додик је указао да су он и Република Српска за уставну и дејтонску БиХ, а против неуставне и антидејтонске БиХ.

Подсјетио је и да су избори у БиХ одржавани легално и демократски, као и да се одржао концепт надзирања у којем су велику улогу играли странци.

Дипломатску академију организовала је Амбасада БиХ у Аустрији о тренутној ситуацији и атмосфери у БиХ, као и о договору о низу реформи које морају бити спроведене с обзиром на одлуку о отварању преговора за статус чланства у ЕУ.

(www.palelive.com / Срна)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare