Dodik, Kusturica i Mašić otvorili bioskop „Doli Bel“

0
Dodik, Kusturica i Mašić otvorili bioskop

FOČA – Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, režiser Emir Kustirica i načelnik opštine Foča Radisav Mašić otvorili su večeras prvu od buduće tri sale multipleksa „Doli Bel“ u Centru za kulturu i informisanje u Foči.

Dodik je izrazio zadovoljstvo što je, zahvaljujući saradnji opštine i Kustirice, rekonstruisana kino sala i što će Fočaci imati priliku da na jednom mjestu vide najsavremenija dostignuća filmske umjetnosti.

„Kultura posjete bioskopu se očigledno vraća, a obilježje jedne urbane sredine svakako podrazumijeva ovakve sale i ovakve bioskope. Foča je i studentski grad i ovo će brojnim studentima biti mjesto ne samo za praćenje umjetnosti nego i za relaksaciju“, rekao je Dodik.

On je Kusturici, Mašiću i svim građanima Foče čestitao otvaranje novog bioskopa.

Prema sporazumu Emira Kusturice i Centra za kulturu i informisanje, renoviranje stare biskopske sale finansiralo je preduzeće „Lotika“ iz Višegrada, a ovo je, kako je najavljeno, tek prvi korak u formiranju modernog mulitpleksa sa još dvije manje sale na spratu objekta.

Kusturica je naglasio da se u ovoj djelatnosti ne može ostvariti veliki profit, ali se stvara ambijent za bolji život i bolju kulturnu klimu.

On je napomenuo da je bioskop najveća izmišljotina 20. vijeka, te da u „zamrlim sredinama“ biskopi nisu opremljeni na pravi način.

„Foča je dobila bioskop u kojem će posjetioci moći da gledaju filmove paralelno sa San Franciskom, Moskovom, NJujorkom i svim svjetskim metropolama, tako da će građanima biti upućeniji u dešavanja u svijetu filma“, rekao je Kusturica.

Načelnik Mašić je istakao je da je Foča dobila značajan kulturni sadržaj, koji će obogatiti kulturnu ponudu.

„Ovo je veliki prozor u svijet, u umjetnost, kulturu i u filmsku djelatnost“, rekao je Mašić.

Na otvaranju bioskopa, publika je mogla besplatno da pogleda prvi film Emira Kusturice „Sjećaš li se Doli Bel“.

Direktor Centra za kulturu i informisanje Vladimir Pantović istakao je da je sala opremljena najsavremenijom audio i video opremom, te da su urađeni i kompletni građevinski radovi, te da je u sali sve potpuno novo.

„Posjetioci će moći svakodnevno u dva termina da prate najnovija filmska ostvarenja, a prema prijedlogu Emira Kusturice imaćemo i mogućnost izbora umjetničkog i klasičnog filma“, istakao je Pantović.

On je najavio da je nakon velike sale sa 175 mjesta, sljedeća na redu sala sa 55 stolica.

Ukupna vrijednost investicije izgradnje i orpemanja multipleksa je 1,2 miliona maraka.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare