Dodik i Bogdanić sa menadžmentom o izgradnji nove bolnice

0

ISTOČNO SARAJEVO – Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i ministar zdravlja Srpske Dragan Bogdanić danas su u Istočnom Sarajevu razgovarali sa direktorom Bolnice Istočno Sarajevo Goranom Todorovićem i njegovim saradnicima o izgradnji novog bolničkog objekta, za šta je raspisan međunarodni tender.
Predsjednik Srpske rekao je novinarima nakon sastanka da je u posjetu Bolnici Istočno Sarajevo došao kako bi podržao ovu ustanovu koja ima značajnu javnu funkciju.

„Svih prethodnih godina osjećala se potreba za intervencijom. Pokušalo se sa nekim adaptacijama i konačno je odlučeno da izgradimo novi bolnički objekat koji će biti centralni na ovom prostoru“, rekao je Dodik, koji je juče prvi saopštio vijest da je raspisan tender za izgradnju nove bolnice.

Prema njegovim riječima, Republika Srpska je strateški opredijeljena da sa ovom bolnicom i izgradnjom nove bolnice u Doboju završi kapitalne investicije u bolnički sistem.

„U toku je rekonstrukcija i izgradnja nekih novih sadržaja Kliničkog centra u Banjaluci, završene su bolnice u Nevesinju i Bijeljini, rekonstruisane i adaptirane bolnice u Gradišci i Zvorniku. Bolnica u Foči je u dobrom stanju i potrebno je tekuće održavanje. Eventulano preostaje rekonstrukcija bolnice u Trebinju, čime bi bio završen jedan kompleks investiranja u kapitalne medicinske objekte bolničkog i kliničkog tipa u Srpskoj“, istakao je Dodik.

On je objasnio da će sva sredstva koja su potrebna za izgradnju nove bolnice u Istočnom Sarajevu ići na teret Vlade i budžeta Republike Srpske, a ne ove ustanove.

„Želimo ovdje da podstaknemo što je moguće bolje uslove za rad, za stanovnike koji gravitiraju ovom prostoru, da obezbijedimo neophodne funkcije koje bi bolnički centar ovog tipa trebalo da ima“, naglasio je Dodik.

Predsjednik Srpske je podsjetio da je Vlada Republike Srpske odluku o gradnji nove bolnice u Istočnom Sarajevu donijela krajem prošle godine, ali da je tender raspisan tek sada, kad su obavljene potrebne pripreme.

Prema njegovim riječima, prvobitne inicijative za izgradnju bolnice bile su kapacitirane na više od 200.000 stanovnika, što je duplo više od broja stanovnika koji gravitiraju ovoj bolnici i što bi značilo trošenje duplo većih sredstava.

„Bilo je potrebno da se to adaptira, napravi novi projekat, što je uzelo nekoliko mjeseci“, konstatovao je Dodik.

Navodeći da je tender za izgradnju bolnice međunarodni i da i preduzeća iz regiona mogu da se prijave, predsjednik Srpske izrazio je nadu da će najveći dio posla obaviti domaća preduzeća.

„U svakom slučaju, izražavam zadovoljstvo postignutim napretkom koje je novo poslovodstvo učinilo u prethodnom periodu u vezi sa stabilizacijom prilika“, rekao je Dodik.

On je konstatovao da bolnica i dalje ostaje opterećena starim dugovanjima, ali da se traže načini da se održi njena likvidnost i osnovna funkcija pružanja zdravstvenih ustanova.

Dodik je podsjetio da su u ranijem periodu bile očekivane određene donacije za bolnicu u Istočnom Sarajevu, ali da one nisu stigle.

Predsjednik Srpske negirao je spekulacije da su donacije za Bolnicu Istočno Sarajevo preusmjerene za gradnju nekih objekata u Aleksandrovcu.

Bogdanić je izjavio da je tenderom za izgradnju nove bolnice, koji je raspisan juče, predviđena izgradnja bolničke zgrade površine 10.000 metara kvadratnih sa svom potrebnom opremom.

On je izrazio nadu da će se na međunarodni tender, koji će trajati 42 dana, javiti dovoljno zainteresovanih, nakon čega će biti izabran izvođač i potpisan ugovor.

Bogdanić je naveo da bi gradnja nove bolnice trebalo da traje 18 mjeseci.

„Prema idejnom projektu, finansiranje će ići prema modelu da izvođač finansira gradnju, a da Vlada Republike Srpske, odnosno Ministarstvo zdravlja plati na rate u narednih sedam godina, počevši od 1. januara 2017. godine. Orijentaciona cijena je 50 miliona KM sa uračunatim PDV-om i kamatama na uloženi kapital“, precizirao je Bogdanić.

On je dodao da je od direktora Bolnice Istočno Sarajevo zatražio da u periodu dok nova bolnica bude građena, kadar bude dodatno edukovan kako bi stanovnici ovog regiona imali kvalitetnu zdravstvenu zaštitu.

Todorović je izrazio zadovoljstvo Dodikovom i Bogdanićevom posjetom i početkom procedure za izgradnju nove bolničke zgrade.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare