Додик: Хоћемо са комшијама да живимо у миру, али ништа од Српске неће узети

2

БРАТУНАЦ – Предсједник Републике Српске Милорад Додик поручио је комшијама да Срби хоће да живе с њима у миру, али да ништа од Републике Српске неће узети.

„Немојте нас дирати. Ми можемо и прихватамо Дејтонски споразум онако како је написан, али овај који сте сви извитоперили, то нећемо… Немојте дирати наша права. Зашто вам је мало то што имате? И зашто хоћете још више па хоћете да нас иселите?“, упитао је Додик.

Додик је у обраћању на комеморацији поводом 32 године од српског страдања у средњем Подрињу и Бирчу навео да су Срби рекли да је био злочин над муслиманима Сребренице.

„А зашто је вама тешко да кажете да је био злочин, да, био је тежак злочин над Србима Подриња? Кад ћемо то да чујемо? Зар је нешто лажно у томе? Зар нешто тражимо од вас што није истина? Или хоћете да само прихватимо то што ви мислите да је истина?“, упитао је Додик.

Он је поручио да је на таквом помирењу немогуће градити суживот и да је зато БиХ вјештачка творевина.

„Ми имамо наш интерес. Наш интерес јесте да очувамо овај народ. Да очувамо мир. Да ојачамо Србију онако како је ојачао Александар Вучић“, рекао је Додик.

Он је додао да је српски интерес да Република Српска буде снажнија и моћнија.

„Да нас Срба има и да нас претекне. И да у овим конфузним, тешким, глобалним временима у којима је свијет у тоталном нереду сачекамо разрјешења на снажан и миран начин окупљени око државног руководства Србије, поново предвођене Вучићем јер то даје гаранцију да ћемо на прави начин одредити своје постојање и у будућности“, рекао је Додик.

Он нагласио да Срби не треба нигд‌је да се залете и да не треба никога да мрзе.

„Ми нисмо ти. Ми смо давали слободу увијек другима“, истакао је Додик.

Он је додао да су Србија као држава и Република Српска као држава окосница српског народа.

„Останимо привржени нашој цркви, нашој вјери. Окупимо се још снажније, још моћније, око наше крсне славе. Окупимо се око нашег писма, око нашег језика. Окупимо се око Декларације које је донио Сверпски сабор. Нек то буде власништво сваке српске куће“, поручио је Додик.

Он је додао да су руководства Републике Српске и Србије данас опредијељена да сваку ставку, сваку ријеч те декларације оперативно разраде и спроведу.

„Добродошли су сви они који с нама хоће и желе да живе. Али ова слика и прилика и неприлика БиХ не може да траје на овај начин. Не може да се одржи“, поручио је Додик.

Он је навео да је моћна и снажна Србија сигурност за све Србе.

Предсједник Српске је указао да је све вријеме рата лагано да су Срби убили 300.000 муслимана и силовали 60.000 бошњачких жена, као и да је лагано да је било 8.400 бошњачких жртава у Сребреници.

„Они су концентрисали сва страдања Бошњака за вријеме читавог грађанског рата од 1992. до 1995. године у једну седмицу само да би то изгледало монструозно“, истакао је Додик.

Додик је навео да то није тачно.

„Прије неколико дана смо изнијели податке да 78 људи који су живи овд‌је, који имају личне карте, само у БиХ, се налазе на надгробним таблама у Поточарима. Није то двоје, троје, па да каже човјек случајно. Него 78“, навео је Додик.

Он је поставио и питање колико их има у западној Европи, Канади, Америци, Аустралији, за које се не зна да су живи, а уклесана су им имена на плочама међу жртвама.

„Као што то каже /новоизабрани генерални секретар НАТО-а Марк/ Руте, то је била историјска подвала и превара. То ће се показати. Ту подвалу и превару ми не смијемо да прихватимо. Онда ће наши потомци моћи да кажу да смо остали досљедни, да нисмо дозволили да нас два пута сахране, и онда кад су нас убили и сада када треба да се сјећамо наших страдања“, нагласио је Додик.

Он је рекао да вјерује да су Срби нашли себе и да се окрећу својим националним и државним интересима.

„Вјерујем да смо нашли наш пут. А пут је Србија, Република Српска и српски народ“, поручио је Додик.

(www.palelive.com / Срна)

Прати тему
Обавијeсти мe о
2 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Ha,ha,ha….pa zar još išta imaju uzeti, jer ste im daaavno, skoro sve predali i dali?!

Nemo’ tako, sad će platiti zgradu, nije sve džabe.