Dodik: Energetsku budućnost razvijati samostalno

0

ISTOČNO SARAJEVO – Republika Srpska energetsku budućnost mora razvijati samostalno u saradnji sa partnerima, istakao je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik danas u Istočnom Sarajevu, gdje je predstavljena gasifikacija istočnog dijela Srpske.

Dodik je rekao da je prirodni gas koji dolazi sa istoka energent na koji treba da se računa u budućnosti, te da Republika Srpska treba da razvija vlastite kapacitete.

On je pojasnio da će biti građen tok od Šekovića do Istočnog Sarajeva, te naglasio da je ovo jedan od najvažnijih projekata i da je realan.

Dodik je ukazao na strateški značaj dugoročno snabdijevanje sigurnim energentima koji ne zagađuju okolinu, kao što je gas, te napomenuo da neobnovljivi izvori energije dolaze do faze kada se više neće moći eksploatisati, kao što su nafta i ugalj.

On je podsjetio na planiranu izgradnju brze ceste od Zvornika prema Sokocu, koja bi se oko Pala uključivala na auto-put koji dolazi iz Višegrada, te naglasio da su to sve projekti na koje ranije niko nije ni pomišljao.

Dodik je poručio da će svi planovi, snagom Republike Srpske biti realizovani.

„Gasovod je nešto bez čega se neće moći privredno razvijati, niti održati standardi“, poručio je Dodik.

Prema njegovim riječima, činjenica da Republika Srpska raspolaže najjeftinijom električnom energijom govori o tome da je usmjerena ka obezbjeđenju jeftinog energenta, što će omogućiti rast privrede.

„Zato ovaj projekat može da izgura Republika Srpska i izguraće ga. Meni je neprihvatljivo da za gas koji dolazi ovdje u Istočno Sarajevo, iz Federacije stalno nešto uslovljavaju“, rekao je Dodik i dodao da je i to jedan od razloga zašto se odlučilo za projekta gasifikacije istočnog dijela Srpske.

Dodik je naveo da Republika Srpska ne želi da sprečava isporuku gasa Sarajevu.

„Bilo je prilika kada se od nas i očekivalo da uradimo nešto u tom smislu i prekinemo isporuke, ali mi to nismo uradili i nećemo ni činiti to. Nemamo namjeru da vodimo nikakv rat sa bilo kim. Ovo su naše pare, naša investicija i želimo u tom pogledu da se odvojimo od Federacije BiH“, poručio je Dodik.

Dodik je dodao da BiH zbog Republike Srpske nije stavljena na listu neprijateljskih zemalja Ruske Federacije, te da nema problem sa isporukom gasa.

On je istako da iz FBiH rade sve da spriječe razvoj Republike Srpske.

„Oni stalno misle da je problem njihovog razvoja i budućnosti Milorad Dodik. Zato i opstruišu projekte“, rekao je Dodik i podsjetio na opstrukciju izgradnje hidroelektrane „Buk Bijela“, aerodroma u Trebinju, pa i gasovoda kroz Republiku Srpsku.

Srpski član Predsjedništva BiH ističe da je važno da se Republici Srpskoj da saglasnost koja se pretpostavlja budući da se rade projekti koje finansira Srpska sa svojim partnerima na njenoj teritoriji, te napominje da Srpska nije osporavala FBiH više od 400 projekta.

Dodik je ocijenio da je situacija neizdrživa, a posebno uz strance, koji samo gledaju kako napraviti koncept ko kojem Republika Srpska ne može da živi.

Elek: Ukupna vrijednost investicije 70.000.000 KM

ISTOČNO SARAJEVO – Ukupna vrijednost projekta gasifikacije za istočni dio Republike Srpske iznosi 70.000.000 KM, izjavio je generalni direktor preduzeća „Sarajevo-gas“ iz Istočnog Sarajeva Nedeljko Elek.

Elek je naveo da bi projektom bili obuhvaćeni Šekovići, Vlasenica /Igrišta/, Milići, Han Pijesak, Pale /Jahorina/, Trnovo, te proširenje gasne mreže na području opština Istočno Novo Sarajevo i Istočna Ilidža.

„Moramo da to proširimo prema opštini Sokolac, Rogatica i Višegrad, tako da ćemo uraditi ubrzo novu analizu i biznis-plan. Prema ovom koji smo radili, ukupna vrijednost investicija je 70.000.000 KM, s tim što svake godine ostvarujemo 10.000.000 KM dobiti koje uplaćujemo u budžet, tako da će se ova investicija isplatiti za sedam godina“, rekao je Elek novinarima u Istočnom Sarajevu nakon predstavljanja projekta gasifikacije za istočni dio Srpske.

On je naglasio da će imati 33 godine za eksploataciju gasovoda sa godišnjom dobiti od 10.000.000 KM.

„To znači da ćemo 330.000.000 KM zaraditi za vrijeme trajanja ovog gasovoda, a uložićemo 70.000.000 KM. Mislim da tako rade sve ozbiljna države, a Republika Srpska je ozbiljna država“, istakao je Elek.

On je posebno zahvalio srpskom članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku, premijeru Srpske Radovanu Viškoviću, ministru energetike i rudarstva Republike Srpske Petru Đokiću za podršku i prisustvo današnjoj prezentaciji projekta gasifikacije.

„Danas je veliki dan za istok Republike Srpske i krećemo u realizaciju projekta koji će da promijeni cijeli izgled ovog kraja, dva ski-centra, sedam opština, više od 100 kilometara novog gasovoda. Kada obiđemo i pogledamo sve ovo što ćemo uraditi u naredne dvije godine bićemo zadivljeni“, poručio je Elek.

On je napomenuo da je ovo samo jedan u nizu projekata Vlade Republike Srpske koja već 15 godina kontinuirano ulaže u razvoj istoka Republike Srpske.

„Nakon 70 godina dobili smo bolnicu, novu sportsku dvoranu, gradi se pozorište, imamo novi put do Jahorine. Planina Jahorina je peta destinacija u svijetu po broju posjeta, a sada razvijamo ski-centar Igrišta, Andrićgrad“, rekao je Elek.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare