Dobrotvorno veče za gradnju novog doma pustinjaku Vitu

0

FOČA – Parohija ustikolinska pokrenula je akciju prikupljanja pomoći za stambeno zbrinjavanje Vitomira Škipine, jedinog stanovnika planinskog sela Kremin u fočanskoj mjesnoj zajednici Kozja Luka, koji živi u neuslovnom objektu, koji je ujedno i staja za njegove koze.

Vitomir Škipina, koji je do Dejtonskog sporazuma živio u Vogošći, a nakon toga u Mokrom kod Pala, prije nekoliko godina odlučio je da se vrati u ratu spaljeno rodno selo.

Daleko od civilizacije, izgradio je kolibu, u kojoj živi zajedno sa kozama, misleći da to bude privremeni dom dok ne dobije donaciju za obnovu spaljene kuće, a kako donacija nije stigla ovaj objekat, od privremenog postao je njegov stalni boravak.

Sa životnom pričom pustinjaka Vitomira javnost je prošlog ljeta upoznao Milan Gagović, predsjednik Crkvenog odbora Parohije ustikolinske, koji je sada, zajedno sa sveštenikom Nikolom Kovačem, inicirao akciju prikupljanja novca i građevinskog materijala za novi Vitov dom.

Gagović najavljuje da će dobrotvorno veče za Vitomira Škipinu biti održano u utorak, 29. januara, u 19.00 časova u fočanskom Centru za kulturu i informisanje.

“Namjera nam je da prikupimo dovoljno novca i građevinskog materijala, kako bi Vitomiru Škipini, koji živi u uslovima ispod svakog dostojanstva, napravili novi stambeni prostor. On živi bez struje u kolibi, u sobičku od šest kvadrata, koji mu je i spavaća i dnevna soba, kuhinja i kupatilo, a od prostorije sa kozama dijeli ga kameni zid”, kaže Gagović.

On je naveo da je akcija naišla na odobrenje lokalne uprave, predstavnika javnog i političkog života, javnih ustanova, privrednika, poljoprivrednika i seoskih domaćinstava, koji su izrazili spremnost da pomognu.

“Podrška i pomoć ugroženima je suština srećnijeg života za sve nas. Pozvao bih sve Fočake da, ako su u prilici, dođu na dobrotvorno veče, i koliko su u mogućnosti pomognu”, rekao je Gagović.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments