Dobri rezultati uprkos nerazvijenosti

0

ISTOČNO SARAJEVO – Načelnik opštine Istočni Stari Grad Bojo Gašanović ističe da je ova izrazito nerazvijena lokalna zajednica u posljednje četiri godine ostvarila veoma dobre rezultate u drvoprerađivačkoj industriji, preradi mineralnih sirovina (posebno kamena)te stočarstvu i turizmu.

Gašanović posebno ističe realizaciju zajedničkog projekta sa Vladom Republike Srpske koji se odnosi na vodosnabdijevanje Mjesne zajednice Bulozi, koji je u toku, i u koji je Vlada Srpske uložila milion, a opština oko 200.000 KM.

Uprkos opštoj ekonomskoj krizi uspjeli su da sačuvaju drvoprerađivače i da u ovoj oblasti obezbijede zapošljavanje novih radnika.

U intervjuu SRNI povodom obilježavanja 20 godina od osnivanja opštine Istočni Stari Grad i deset godina od osveštanja hrama Svetog Pantelejmona na Vučijoj Luci, Gašanović naglašava da se opština suočila sa nizom problema.

Posebno je naveo probleme u vezi sa eksploatacijom kamenoloma u Lapišnici zbog prekompozicije vlasništva, i Han Derventi, jer je GP „Hidrogradnja“ otišla u stečaj. Ali je rudnik mermera Hreša opstao i trenutno zapošljava 20 radnika.

Što se tiče stočarstva i poljoprivrede, Istočni Stari Grad uspio je da, u saradnji sa delegacijom Evropske komisije i opštinama Arilje i Čajetina iz Srbije, putem IPA fondova i projekata prekogranične saradnje realizuje niz vrijednih projekata proizvodnje zdrave hrane, pod nazivom „Malinom preko granice“, u vrijednosti od 200.000 evra.

Sa italijanskim gradom Vićenca napraviljen je beskamatni kreditni aranžman za nabavku muznih krava i žive stoke za oko 20 poljoprivrednika sa ove opštine, koji su na taj način dobili oko 200.000 KM.

Turizam je zastupljen je u sve četiri mjesne zajednice, a okosnicu čini turistički etno-kompleks na olimpijskoj planini Trebević, preciznije na lokaciji Brus, gdje je ostvareno partnerstvo Opštine i kompanije „Stanišić“ sa Pala, mada ne treba zaboraviti ni etno selo „Eko-futura“ koje je poznato po proizvodnji zdrave hrane – napominje Gašanović.

Što se tiče infrastrukture, načelnik ističe asfaltiranje i održavanje većine putnih pravaca lokalnog i regionalnog karaktera, uvođenje rasvjete po selima, izgradnju dječijeg igrališta i renoviranje osnovne škole, što je pomogla Ambasada Grčke u BiH.

„Ono što posebno cijenim ka veoma bitno za Istočni Stari Grad jeste činjenica da smo vlastitinm snagama i sredstvima osnovali opštinsko Komunalno preduzeće putem kreditnog zaduženja, štampanjem emisije obveznica, što je u Srpskoj uradilo samo još pet opština“ – naglašava Gašanović.

Osim brige o vodosnabdijevanju, to preduzeće će se baviti i odvozom smeća, održavanjem i čišćenjem puteva zimi, a za te namjene nabavljena je je moderna građevinska mašina tzv. „ULT“.

Gašanović se zahvalio Vladi Republike Srpske za pomoć pri formiranju ambulante porodične medicine, a podsjetio je i na projekat izgradnje azila sa pse koji je realizovan u saradnji sa Skupštinom grada Istočno Sarajevo i susjednim opštinama u vrijednosti od 130.000 KM.

Načelnik opštine pozvao je domaće i strane investitore da ulažu u opštinu Istočni Stari Grad i da konkretnim projektima direktno utiču na brži razvoj ove izrazito nerazvijene lokalne zajednice i tako poboljšaju životni standard njenih stanovnika.

Opština Istočni Stari Grad prostire se na teritoriji od 105 kilometara kvadratnih, na kojoj živi oko 2 000 stanovnika. Broj zaposlenih i broj penzionera su ujednačeni – oko 240, dok se na Birou za zapošljavanje nalazi 260 nezaposlenih lica.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare