До краја године финална верзија стратегије демографске обнове

0

ДОБОЈ – Министар породице, омладине и спорта Републике Српске Селма Чабрић изразила је очекивање да ће до краја године бити представљена финална верзија стратегије демографске обнове на којој ради радна група формирана при Министарству правде Српске.

Чабрићева је навела да је и Министарство породице, омладине и спорта Српске дио радне групе чији је циљ демографска обнова, побољшање тренутне ситуације и рјешавање проблема пада наталитета са којима се, попут земаља у региону, сусреће и Република Српска.

„Министарство пружа подршку породицама са четворо и више д‌јеце, помоћ трудницама и породиљама, као и родитељима са троје д‌јеце. Одлични ученици добијају бесплатне уџбенике, бесплатну здравствену заштиту труднице, породиље и д‌јеца. Помоћ се пружа за свако новорођено дијете, плата за сваку незапослену породиљу у Републици Српској 12 мјесеци за прво дијете и 18 мјесеци за трећерођено дијете и близанце. То је оно што радимо годинама“, рекла је Чабрићева новинарима у Добоју, гд‌је присуствује Конференцији о пронаталитетним политикама у БиХ.

На конференцији су представљени резултати истраживања за 2019. годину о демографским кретањима на нивоу БиХ које је спровела Секонс група за развојну иницијативу из Београда.

Вођа тима Марија Бабовић рекла да резултати истраживања нису повољни, али и да не одступају од оних у земљама региона.

„Број становника континуирано опада. Сишли смо испод стопе фертилитета која је неопходна за репродукцију становништва. Изгубили смо контингент фертилног становништва, посебно младих жена и жена средњих година које ће у следећој генерацији бити потенцијал који ће моћи да рађа“, рекла је Бабовићева.

Она је навела да социо-економски услови нису повољни и иду у корист негативних трендова попут пада фертилитета, негативног природног прираштаја, високе емиграције, што води старењу становништва.

Предсједник Удружења породица са четворо и више д‌јеце Републике Српске „Четири плус“ Миладин Готовац оцијенио је да су досадашње пронаталитетне мјере Владе Републике Српске одличне, али сматра да би усвајањем закона о мајци ефекти за демографску обнову Српске били много већи.

Он је појаснио да би тим законом у Српској било препознато свако дијете од дана рођења до навршене 18. године, а корисник права ће бити мајка и у изузетним случајевима отац.

„Бенефит износи 20 одсто просјечне плате за претходну годину за незапослене мајке, а за запослене 10 одсто по д‌јетету“, навео је Готовац.

Он је рекао да, према незваничним подацима, у Републици Српској има 6.000 вишечланих породица, а бенефите Владине подршке породицама са незапосленим родитељем користи 3.991 породица.

(www.palelive.com / Срна)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare