Do jeseni senzorna soba u Domu zdravlja „Dr Zoran Mitrović“

0

ROGATICA – U Domu zdravlja „Dr Zoran Mitrović“ u Rogatici do jeseni će biti opremljena senzorna soba, namijenjena članovima Udruženja za pomoć djeci i omladini sa posebnim potrebama „Rastimo srećno“.

Vrijednost senzorne sobe je gotovo 58.000 KM, a sredstva obezbjeđuju opština Rogatica i Švajcarska agencija za razvoj i saradnju, posredstvom UNDP-ja.

Senzorna soba je prostorija opremljena različitim elementima koji potpomažu stimulaciju čula sluha, vida, dodira i mirisa, u kojoj lica sa poremećajem senzorne integracije mogu da istraže i razviju svoje vještine, ali i da se relaksiraju.

Terapija podsjeća na igru, međutim, svaka aktivnost je pažljivo osmišljena i usmjerena ka postizanju samoorganizacije djeteta, navedeno je na sajtu opštine Rogatica.

U senzornoj sobi sa korisnicima će raditi stručno osoblje.

Boravak u senzornoj sobi djeci pruža mogućnost da razviju senzorne vještine koje će im biti potrebne za kasniji život.

„Stimulišuća i smirujuća atmosfera omogućava djeci poboljšanje koordinacije, unapređenje sposobnosti govora, djeluje relaksirajuće na mališane koji su stalno u pokretu, a usmjerava pažnju neaktivnih. Istraživanja su pokazala da je ovaj oblik terapije naročito koristan za djecu sa oštećenim čulom sluha, slijepu, a najviše za autističnu“, navedeno je u saopštenju.

Iz Udruženja „Rastimo srećno“ ističu da će opremanje ovakve prostorije biti od velikog značaja i za članove, ali i za stručno osoblje.

Ovakve prostorije još su rijetkost i postoje samo u nekoliko gradova BiH.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare