Dnevne boravke integrisati u sistem socijalne zaštite

0

FOČA – Predstavnici udruženja osoba sa poteškoćama u razvoju iz Foče, Višegrada, Rudog, Rogatice i Gacka, te predstavnici OEBS-a u BiH i centara za socijalni rad iz ove regije i Bosansko-podrinjskog kantona, razgovarali su danas u Foči o mogućnostima da dnevni boravci za ove osobe postanu dio sistema socijalne zaštite.
Na sastanku je napomenuto da većina dnevnih boravaka funkcioniše otežano, na volonterskoj osnovi ili se finansiraju putem projekata, a postoje i opštine, kao što je Rudo, u kojima su postali sastavni dio Centra za socijalni rad.

Predstavnik gatačkog udruženja i predsjednik Saveza mentalno nedovoljno razvijenih lica Republike Srpske Radomir Radmilović rekao je da u Srpskoj postoji 18 dnevnih centara.

„Ta potreba je veoma važna, ali, nažalost, nedovoljno razvijena jer sve opštine nisu to dovoljno prepoznale ili predstavnici udruženja nisu uspjeli da ubijede opštinske vlasti. To je još u nadležnosti opština, a država vrlo malo ili nedovoljno pomaže“, rekao je Radmilović.

Dnevni boravak u Foči nedavno je prerastao u Servis centar koji će godinu dana, uz podršku opštine, finansirati Ambasada SAD u BiH.

Predsjednik fočanskog Udruženja „Tračak nade“ Jelena Vilotić nada se da je to prelazno rješenje i da će, nakon isteka tog perioda, za ovaj centar, koji trenutno posjećuje 56 korisnika, biti pronađeno stalno rješenje.

„Danas su nam došli i gosti iz federalne opštine Foča-Ustikolina i najvjerovatnije će djeca iz te opštine početi da koriste usluge Servis centra `Tračak nade`. Prema našim informacijama, u toj opštini je 15 djece kojima su potrebne takve usluge“, rekla je Vilotićeva.

Namira Ramović iz Ustikoline, majka petogodišnjeg dječaka koji ima osamdesetprocentno oštećenje sluha, istakla je da je presrećna što će njeno dijete moći da dolazi u Servis centar u Foči, te da je na to čekala od njegovog rođenja.

„Doktori mu nisu na vrijeme otkrili da ne čuje i hitno mu je potrebna stručna pomoć. On, maltene, ne priča, samo dvije, tri riječi i kao da ima povremenu amneziju, a ima i epilepsiju. Željela bih da se borim za svoje dijete, a nisam u stanju bez stručne i finansijske pomoći, jer ne znam ni kako da postupam prema njemu, dok se ne uputim, a i ja i muž smo bez posla“, ispričala je Ramovićeva.

U Servis centru „Tračak nade“ stručnu pomoć, osim osoba sa poteškoćama, dobijaju i njihovi roditelji i drugi članovi njihovih porodica.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare