Đurđević: Obezbjediti rad „Alumine“ i zaštititi interese povjerilaca

0

ZVORNIK – Stečajni upravnik u Fabrici glinice „Birač“ iz Zvornika Lazo Đurđević rekao je Srni da je trenutno stečajni postupak u ovom preduzeću u fazi rješavanja sudskih sporova po tužbama povjerilaca kojima je osporen dio ili potraživanje u cijelosti, kao i po tužbama stečajnog dužnika protiv povjerilaca gdje je bio u obavezi da podnese tužbu.

„To se prvenstveno odnosi na sudski postupak po tužbi stečajnog dužnika Fabrike glinice ‘Birač’ u stečaju protiv Ukio banke iz Litvanije i po tužbi Ukio banke protiv stečajnog dužnika, obzirom da se Ukio banka prijavila kao razlučni povjerilac i bez rješenja tog postupka teško je okončati ovaj stečajni postupak“, rekao je Đurđević.

Đurđeviću, diplomiranom ekonomisti iz Šamca, povjerena je dužnost stečajnog upravnika kada je 8. aprila 2013. godine pokrenut stečajni postupak u Fabrici glinice „Birač“ iz Zvornika. Otvaranje stečajnog postupka bio je jedini način da se utvrdi stanje stvari u ovoj fabrici.

Ističući da je u proteklom periodu, sve što je Zakonom o stečajnom postupku propisano, do sada urađeno, Đurđević je naveo da se izjasnio na svih 109 urednih prijava potraživanja, od kojih sedam nisu bile uredne, pa ih je vratio Okružnom privrednom sudu Bijeljina na uređenje.

Poslije ispitnih ročišta, u saradnji sa pravnim timom, stečajni upravnik je podnio sve tužbe gdje je stečajni dužnik bio obavezan, a dati su odgovori po tužbama povjerilaca. Dio tih postupaka je u međuvremenu okončan.

Đurđević je rekao da nijedna konačna presuda u do sada okončanim postupcima nije donesena na štetu stečajnog dužnika.

„U principu zadovoljan sam kako se odvija ovaj stečajni postupak. Volio bih da može brže da se okonča, ali on zahtijeva puno vremena. Dosta je obaveza i problema koji treba da se rješavaju“, rekao je Đurđević i izrazio nadu da će se na kraju stečajni postupak okončati na najbolji mogući način, da budu zadovoljni svi povjerioci i da fabrika nastavi da obavlja svoju djelatnost.

Upitan koliko se ovaj stečajni postupak razlikuje od drugih stečajnih postupaka, Đurđević je rekao da je stečaj u „Birču“ puno teži i komplikovaniji, pogotovo što se radi dijelom o međunarodnom stečajnom postupku i primjeni međunarodnog prava.

„I upravo zbog dosta sudskih sporova koji se vode kako pred Okružnim privrednim sudom u Bijeljini, tako i zbog sudskih sporova u Litvaniji, ovaj stečajni postupak se izdvaja od drugih stečajnih postupaka u BiH“, rekao je Đurđević.

Govoreći o priznatim, odnosno osporenim potraživanjima, Đurđević je naglasio da je od ukupno oko 343 miliona KM prijavljenih potraživanja, priznao 91 milion KM, dok je osporio oko 252 miliona KM.

On je dodao da je ukupno procijenjena stečajna masa stečajnog dužnika Fabrike glinice „Birač“ oko 60 miliona KM.

Đurđević je istakao da ima korektnu saradnju sa Odborom povjerilaca, s obzirom da je zadatak njegov, kao stečajnog upravnika i Odbora poverilaca isti – da se zajedno bore da zaštite interese povjerilaca i da se oni što bolje namire.

U ovom stečajnom postupku ima dosta elemenata međunarodnog prava, pa je zbog toga angažovan i poseban pravni tim.

„Zbog specifičnosti stečajnog postupka, te elemenata međunarodnog stečaja, ali i činjenice da se ovaj postupak najvećim dijelom odnosi na pravna pitanja, uz odluku Odbora povjerilaca, angažovao sam pravni tim koji me prati pred domaćim sudovima, a za sudske parnice koje se vode u Litvaniji angažovali smo advokatsku kancelariju `Sorainen` iz Litvanije“, rekao je Đurđević.

On je dodao da su u pravnom timu u Republici Srpskoj angažovane tri advokatske kancelarije i jedan pravni konsultant.

Podsjećajući da je svaka sudska parnica važna, Đurđević je izdvojio parnicu koja se vodi po tužbi Ukio banke protiv stečajnog dužnika i parnicu po tužbi stečajnog dužnika protiv Ukio banke.

„Te parnice se vode u Okružnom privrednom sudu u Bijeljini, međutim, imamo i preuzetu parnicu po tužbi prethodnika stečajnog dužnika i `Birač Evrope` iz Litvanije protiv Ukio banke koja se vodi u Litvaniji“, pojasnio je Đurđević.

On je rekao da kao stečajni upravnik nema uticaja na brzinu rješavanja sudskih postupaka, jer njih vode sudovi.

Na pitanje da procijeni koliko će dugo trajati stečajni postupak u Fabrici glinice „Birač“, jer prema nekim analizama, stečajni postupci u BiH traju oko 3,3 godine, Đurđević je rekao da je teško prognozirati koliko će trajati stečajni postupak u „Birču“, jer je ovo izuzetno složen i komplikovan stečajni postupak.

„Sve zavisi od brzine rješavanja sudskih sporova koji se vode pred sudovima“, rekao je Đurđević.

Komentarišući pitanje da je za „Aluminu“ veoma bitno da se što prije završi ovaj stečajni postupak i da se što prije riješi status ove fabrike, Đurđević je rekao da je interes „Alumine“ da se što prije odredi titular kako bi se slobodnije moglo ulaziti u investicije i strateške poslovne planove.

„U ovom momentu ne možemo ništa učiniti na tom polju s obzirom da Zakon o stečaju ne predviđa mnoge radnje koje bi se, da nije stečajnog postupka, mogle provoditi. Razumijem s tim u vezi probleme uprave i menadžmenta `Alumine`, ali na to ne mogu uticati“, rekao je stečajni upravnik.

Đurđević je dao svoj stav po pitanju da je preduzeće „Pavgord“ iz Foče dostavilo obavještenje o detaljima otkupljenog potraživanja od litvanske Ukio banke vrijedno 155 miliona KM sa zahtjevom za unos u tabelu kao povjerioca umjesto Ukio banke.

„‘Pavgord’ je dostavio zahtjev sudu zajedno sa kupoprodajnim ugovorom o otkupljivanju dijela potraživanja i prenosa kolaterala. U kupoprodajnom ugovoru i ugovoru o prenosu kolaterala kao i podnescima Ukio banke i `Pavgorda` prikazani su veći iznosi u odnosu na prijavljena potraživanja Ukio banke za iznos od 40.360.926 KM“, rekao je Đurđević.

Prema njegovim riječima, „uvidom u tabelu, koja je sastavni dio Ugovora, jasno se vidi da su kupcu prenesena prava zaloga na imovini na kojoj prodavac, odnosno ustupilac nije prijavio razlučno pravo u prijavi potraživanja od 17. maja 2013. godine i dopuni prijave od 17. jula 2013. godine“.

Sveukupno, dodao je on, to je sada oko 197 miliona KM, a ne 155 miliona KM koliko je Ukio banka prijavila potraživanja.

„Kako se u ugovorima i podnescima izašlo iz okvira prijavljenih potraživanja kako u iznosu, tako i u obimu prava, nadležnom sudu sam predložio da podneske Ukio banke od 13 januara i 17. februara 2015. godine i `Pavgorda` od 2. februara 2015. godine, odbaci kao nedozvoljene, pa je sud donio rješenje kojim je zahtjev `Pavgorda` odbio kao neosnovan“, rekao je Đurđević.

Komentarišući pitanje da je ishod ovog stečejnog postupka veoma bitan, jer može da odredi budućnost, ne samo ove fabrike, nego i opštine Zvornik i cijele regije, Đurđević je rekao da, obzirom da u „Alumini“, kao zavisnom privrednom društvu stečajnog dužnika, radi oko 1.200 radnika, te da je daleko više povezano kroz poslovnu saradnju, jasno je da je sve ovo što radimo veoma bitno za regiju, a ne samo za Zvornik.

„Ulažemo sve napore da bi se stečajni postupak ubrzao, odnosno što prije završio i da Fabrika dobije titulara. Želimo da zaštitimo povjerioce, da se u stečajnom postupku što bolje namire, a posebno vodimo računa da `Alumina`, kao zavisno privredno društvo, nastavi i dalje da obavlja svoju djelatnost i da iskazuje što bolje rezultate kako bi se lakše našao budući strateški partner“, rekao je Đurđević.

Ističući da je zadovoljan postignutim rezultatima „Alumine“, Đurđević je rekao da mu je kao stečajnom upravniku obaveza da nadzire rad, odnosno poslovanje zavisnog privrednog društva.

„Alumina“ je iskazala pozitivno poslovanje i za 2013. i za 2014. godinu, tako da nemam bojazan da se i dalje nastavi proces proizvodnje u preduzeću“, rekao je Đurđević i dodao da sa menadžmentom „Alumine“ ima izuzetno dobru saradnju jer su, kako je rekao, svi na istom zadatku.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare