Djeca pijukanjem najavila radost Božića

0

FOČA – Hram Svetog Save u Foči večeras su ispunili graja i radost djece koja su pijučući u slami tražila čokoladice, bombone, orahe, sokiće i druge poklončiće koje su im pripremili Dječija igraonica „Zvjedica“ i Crkvena opština.

Drevni običaj pijukanja, koji prethodi Božiću, a kojim se nekada na selu dočekivao ovaj praznik, podsjeća na pijukanje pilića koji se okupljaju pod krilima kvokče, ukazujućii da isto tako Crkva i Bogomladenac sabiraju i štite djecu i cijelo čovječanstvo.

Voditelj Dječije igraonice „Zvjezdica“ Zvjezdana Kulić kaže da su se u dogovoru sa Crkvenom opštinom odlučili da prvi put u hramu organizuju božićno pijukanje da bi oživjeli i sačuvali ovaj slikoviti običaj.

„Želja nam je da djeca osjete draž ovog običaja, draž zajedništva, toplinu doma, da osjete da je Crkva dom za sve. Da ljubav koju treba da širimo u porodici, da treba da je širimo i van porodice“, rekla je Kulićeva.

Profesor Bogoslovskog fakulteta Nenad Tupeša ističe da je Božić početak svakog praznovanja, jer Bog vječni postaje dijete, te da je prirodno da se djeca tome najviše raduju.

„Raduju se i zbog riječi Gospodnje, jer starozavjetni prorok kaže da `iz usta male djece koja sisaju činiš sebi hvalu`, a to i Hristos ponavlja u jevanđelju i kaže `dok ne budemo kao djeca nećemo ući u Carstvo nebesko`. U Markovom jevanđelju ponavlja `pustite djecu neka dolaze k meni, jer ovakvih je Carstvo nebesko`“, navodi Tupeša.

On podsjeća da djeca radujući se i pijučući kao pilići izražavaju radost cjelokupne tvorevine, cijelog svijeta, i biljnog i životinjskog i roda ljudskog.

„Sve osjeća dolazak tvorca, koji izbavlja od drevne propasti u koju nas je grijeh uveo. Upravo na Božić se ta radost i ta čežnja ostvarila, došao je novi Adam koji će izbaviti svijet i čovječanstvo od vječne pogibli i upravo kroz usta male djece koja sisaju čini radost i hvalu. Zbog toga smo i mi priredili ovu radost da djeca, koja su čistog srca, prva objave tajnu rođenja Hristovog, da se prva zaraduju i tu radost prenesu svima nama“, rekao je Tupeša.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare