Đaci iz Plužina pomažu sanaciju klizišta na Tjentištu

0
Đaci iz Plužina pomažu sanaciju klizišta na Tjentištu

FOČA – Osnovci iz crnogorske opštine Plužine uključili su se u akciju pomoći za sanaciju klizišta u Dolini heroja na Tjentištu, koju su pokrenuli poštovaoci antifašističke borbe, a novac koji su prikupili predali su Upravi Nacionalnog parka „Sutjeska“.

Učenik sedmog razreda Obrazovnog centra Plužine, dvanaestogodišnji Đorđe Bojanić kaže da on i njegovi drugari dobro znaju da je Bitka na Sutjesci bila od presudnog značaja u borbi za slobodu jugoslovenskih naroda u Drugom svjetskom ratu i da su dužni da ne zaborave veliku žrtvu svojih predaka.

„Kada sam čuo za klizište i da je pokrenuta akcija sa drugarima sam se dogovorio da sakupimo pare. Sakupili smo 240 evra. Znamo koliki je značaj ove slavne bitke, a znamo i koje su sve brigade učestvovale u njoj“, ističe Đorđe.

NJegovi stariji zemljaci koji baštine tekovine antifašističke borbe inicirali su akcije u Plužinama i Nikšiću u kojima je prikupljeno 850 evra, čime su, kako navode, samo željeli da ukažu da je Dolina heroja zajedničko nasljeđe i zajednička briga svih jugoslovenskih naroda.

„Nadamo se da će klizište brzo biti sanirano, a mi smo se ponudili, ako se bude organizovala bilo koja radna akcija, da učestvujemo u radovima. Svi potomci ovih više od 7.000 boraca koji su poginuli ovdje, na Sutjesci, trebalo bi da dođu i pomognu Nacionalnom parku da se ovo što prije sanira“, rekao je Radislav Stanišić iz Nikšića.

Mirko Vuković iz Plužina navodi da je narod u Crnoj Gori emotivno reagovao na prizor velikog kratera ispod spomenika Bitke na Sutjesci.

„Ovo je mjesto gdje bi ljudi trebalo da dolaze, pogotovo mladi, da se pred ovim zdanjem naše generacije uče kako se za slobodu ginulo. Naš prilog je skroman doprinos da se klizište sanira i da se u junu sretnemo na proslavi sedam i po decenija od Bitke na Sutjesci“, rekao je Vuković.

Snježne padavine usporile su geološka ispitivanja klizišta, a nakon topljenja bijelog pokrivača radovi su nastavljeni.

Direktor Nacionalnog parka „Sutjeska“ Dejan Pavlović kaže da bi bušenja tla trebala biti završena za četiri-pet dana.

„Trenutno se vrše bušenja na dubini od 15 metara, nakon čega se uzorci nose u Banjaluku u laboratorije i kreće se u izradu konačnog projekta“, pojasnio je Pavlović.

On je dodao da će u zoni klizišta biti ugrađeni mjerni instrumenti, kojima će se pratiti da li će biti slijeganja i pomjeranja tla.

Klizište se aktiviralo početkom februara, a Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske angažovalo je geološke službe koje treba da urade plan sanacije.

Početkom marta, Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH uvrstila je spomen-kompleks u Dolini heroja na stalnu listu ugroženih spomenika, pa se u Upravi Nacionalnog parka nadaju da će im to omogućiti da konkurišu i za sredstva iz međunarodnih fondova.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments