Diskusija o aktivizmu mladih i njihovom učešću u rješavanju problema

0

SOKOLAC – U sklopu implementacije projekta „Učenje, kreativno razmišljanje i rješavanje problema“ Udruženja građana „Aurora“ i inkluzivnog projekta prevencije nasilja među vršnjacima „Smanjimo negativno aktivnim učešćem u promjenama“ Udruženja za pomoć licima sa posebnim potrebama „podrška“ Sokolac, finansiranih iz sredstava organizacije „World Vision“, 18. aprila je u sali Skupštine opštine Sokolac održana javna diskusija osnovaca o aktivizmu mladih kao načinu uključivanja u rješavanje problema u zajednici pod nazivom „Sokolac – naš grad“.

Direktor Ustanove za kulturu Jelena Dundić objasnila je da je diskusija jedna od aktivnosti projekta koja doprinosi razvoju kreativnog mišljenja mladih i sticanja sposobnosti vezanih za nešto drugačiji pristup i učenju i drugačiji pristup u riješavanju problema.

Ova diskusija je nastala kao produkt višemjesečnog rada sa mladima, učenicima Osnovne škole Sokolac, u okviru kojeg su djeca diskutovala na temu aktivizma mladih, odnosno načina na koji djeca vide izlaz iz situacije u kojoj se trenutno nalazimo i njihovoj viziji o poboljšanju odnosa prema zajednici i poboljšanju uslova života u našem gradu.

U toku nekoliko mjeseci diskutovanja načeli su niz tema i u svojim osvrtima na trenutak u kome žive, veoma često su govorili o uslovima života, o tome šta im otežava odrastanje u okolnostima u kojima živimo, ali i mogućim načinima njihove uključenosti u rješavanje konkretnih problema u zajednici, a kjoji se tiču mladih, rekla je Dundićeva naglasivši da su to kreativna i vrijedna djeca koja su se po svojim sposobnostima pozicionirala kao djeca koja u svakom slučaju zavrijeđuju ne samo da budu dio ove debate i ovog projekta već predstavljaju resurs na koji ova zajednica može da se osloni.

Prisutni na diskusiji imali su priliku da čuju kako djeca shvataju probleme današnjice i načine na koje bi se, po njihovom mišljenju, ti problemi mogli riješiti. Vladan Vasiljević, učenik osmog razreda, zahvalio se svima koji su izdvojili vrijeme da proprate njihovu diskusiju na kojoj su dugo i vrijedno radili, te istakao da su spremni raditi da pomognu zajednici i da dovedu do pozitivnih promjena.

Želimo da budemo nosioci nekih dobrih stvari u ovom gradu, spremni smo na promjene, a ako naiđemo na solidarnost odraslih ljudi nećemo dozvoliti da se sve završi na priči, jer smo spremni da fizičkim i volonterskim radom pomognemo našoj zajednici, školi i samim tim da u sve aspekte života dovedemo neke pozitivne promjene.

Djeca okupljena na ovoj radionici vjeruju da učešćem u ovakvim aktivnostima imaju priliku da roditeljima, nastavnicima ali i zajednici pokažu jedan stepen ozbiljnosti, naročito učešćem u rješavanju problema koji se tiču upravo mladih.

(www.palelive.com / www.opstinasokolac.net)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare