Direktor bolnice zadovoljan sprovođenjem sistema „e-Beba“

0

ZVORNIK – Direktor Opšte bolnice Zvornik Ivan Popović rekao je da je zadovoljan dosadašnjim tokom prijave novorođenih beba putem sistema „e-beba“ i primjenom novih procedura, čija je implementacija u zvorničkoj zdravstvenoj ustanovi prošla bez problema.

Popović je zahvalio Vladi Republike Srpske i Ministarstvu za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske za obezbjeđivanje i sprovođenje ovog projekta, koji će roditeljima u značajnoj mjeri olakšati proces prijave novorođenčeta.

U porodilištu Opšte bolnice Zvornik početkom avgusta je implementiran novi projekat Vlade Republike Srpske i Ministarstva za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske, koji nosi naziv „e-beba“, saopšteno je danas iz ove zdravstvene ustanove.

Cilj projekta je da se roditeljima olakša procedura prijave novorođenčeta, što podrazumijeva da će se ubuduće sve procedure oko statusa novorođenčeta obavljati u Porodilištu, čime će se službene procedure za roditelje pojednostaviti i uraditi elektronskim putem.

Svrha projekta je da se cjelokupan proces prijave djeteta pokrene i završi u porodilištu, nakon čega roditelji na adresu prebivališta besplatno dobijaju prve dokumente za svoje dijete.

Prioritetni zadatak projekta „e-beba“ jeste uspostavljanje sistema elektronski bezbjedne razmjene podataka unutar nadležnih institucija Republike Srpske radi obezbjeđivanja elektronske prijave rođenja djeteta.

Elektronski postupak prijave djeteta obuhvata procese konstatacije rođenja djeteta u porodilištu, upis u matičnu knjigu rođenih i evidenciju prebivališta, kao i upis u matičnu evidenciju osiguranih lica Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske.

Na kraju ovog procesa roditelji besplatno, na kućnu adresu dobijaju prve dokumente za svoje novorođenče, a to su: uvjerenje o državljanstvu, potvrdu o adresi prebivališta, izvod iz matične knjige rođenih–rodni list i potvrdu o zdravstvenom osiguranju, kao i prvu ovjerenu zdravstvenu elektronsku karticu novorođenog djeteta.

Zdravstveni radnici Porodilišta Opšte bolnice Zvornik prethodno su prošli obuku za rad u ovom sistemu.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare