Дигитализована 34 уџбеника, наставити са брендирањем

0

ИСТОЧНО САРАЈЕВО – Вршилац дужности директора Завода за уџбенике и наставна средства Предраг Спасојевић изјавио је Срни да су до сада у Републици Српској дигитализована 34 уџбеника, од којих девет у предметној настави, те најавио да ће ова установа и у наредној години наставити са брендирањем и ширењем малопродајних објеката и асортимана у књижарама.

„До сада је урађена дигитализација садржаја за 25 уџбеника у разредној настави и девет уџбеника у предметној настави – уџбеници `Географија`, `Историја` и `Српски језик и језичка култура` број шест“, напоменуо је Спасојевић.

Према његовим ријечима, тренутно се врши контрола и усклађивање појединих рјешења и задатака са измјенама које су настале у штампаним уџбеницима.

Спасојевић је рекао да је у 2023. години урађена анкета о кориштењу дигиталних садржаја у наставном процесу и њиховом квалитету, те да су у складу са резултатима анкете утврђени конкретни кораци како би ти садржаји били кориштени у настави.

Он је навео да је у овој години план да досадашње садржаје ускладе са измјенама и да унаприједе постојеће уџбенике.

НАСТАВАК ПОЗИТИВНОГ ПОСЛОВАЊА

„Завод за уџбенике и наставна средства наставиће и у наредној години тренд позитивног пословања бригом о уџбеницима, брендирањем и ширењем малопродајних објеката и асортимана у књижарама“, изјавио је Спасојевић.

Спасојевић је напоменуо да је приликом преузимања дужности прије три мјесеца затекао уређен систем и добар колектив који је финансијски стабилан.

БРИГА О ШКОЛСКИМ УЏБЕНИЦИМА

Он је подсјетио да су основна д‌јелатност Завода уџбеници које раде по наставном плану и програму Републичког педагошког завода, уз одобрење Министарства просвјете и културе Српске.

„За наредну годину имамо у припреми и нове уџбенике, за које ће у наредном периоду бити расписани конкурси“, истакао је Спасојевић и указао да план школског уџбеника садржи потребе за новим, односно адаптацијом постојећих, а за наредну школску годину доноси га ресорни министар до почетка октобра текуће године.

Спасојевић је нагласио да за школску 2024/25. годину још нису добили План уџбеника, али да ће, чим га добију, расписати конкурс.

Он је подсјетио да школски уџбеник и друга наставна средства издаје Завод, док уџбеник и средства која служе за потребе наставе из вјеронауке у основној школи и средњој вјерској школи, као и за вјерску поуку може издавати и надлежни орган цркве, односно вјерске заједнице.

Спасојевић је нагласио да је за сваки рукопис уџбеника Завод за уџбенике и наставна средства дужан да обезбиједи најмање два стручна рецензента од којих је један одговарајући наставник високошколске установе, а други истакнути наставник одговарајућег предмета основне, односно средње школе.

„Завод с циљем што квалитетнијег увида у рукопис увијек ангажује три рецензента. Прихваћени рукопис школског уџбеника, односно рукопис који има најмање двије позитивне рецензије подносимо министру просвјете и културе на одобрење за употребу“, рекао је Спасојевић и додао да се, када Завод добије одобрење за одређени уџбеник, приступа лектури, коректури и ликовно-графичкој припреми.

Спасојевић је подсјетио да Завод за уџбенике сваке године даје уџбенике на рате, па ће тако бити и за наредну школску годину како би олакшали родитељима, посебно онима који имају више школараца.

РЕНОВИРАЊЕ ОБЈЕКАТА И ШИРОК АСОРТИМАН УТИЧУ НА ПОСЈЕЋЕНОСТ

Завод за уџбенике и наставна средства има 21 малопродајни објекат у Републици Српској, од којих су реновирани у Источном Сарајеву, Требињу, Бијељини и Бањалуци, а у плану је да буде обновљен и објекат у Добоју.

„Свако наше реновирање показало се значајним и успјешним. То се одразило и на посјећеност и на продају и постали смо препознатљиви, те на тај начин допринијели развоју тих локалних заједница“, рекао је Спасојевић.

Спасојевић је истакао да Завод у својим књижарама нуди и широк асортиман школског прибора по повољним цијенама, као и широк асортиман поклон-програма, играчака за д‌јецу, едукативних играчака и белетристике.

РАСПИСАНИ КОНКУРСИ ЗА „СОВУ“ И „СОВИЦУ“

Он је истакао да је већ расписан конкурс за награде „Златна сова“ за најбољи необјављени роман и „Совица“ за најбољу необјављену књигу за д‌јецу.

Спасојевић је подсјетио да право учешћа на конкурсима имају аутори који пишу на српском језику и који благовремено доставе свој рукопис, а да право учешћа немају досадашњи добитници ових награда.

Он је рекао да књижевна награда „Златна сова“ подразумијева добијање плакете
/повеље/ за најбољи необјављени роман, објављивање д‌јела у тиражу од 500 примјерака, те ауторску накнаду од 5.000 КМ и 20 примјерака романа.

Спасојевић је додао да друга награда подразумијева објављивање д‌јела у тиражу од 500 примјерака, те ауторску накнаду од 2.000 КМ и 20 примјерака романа.

„Трећа награда обухвата објављивање д‌јела у тиражу од 500 примјерака, те ауторску накнаду од 1.000 КМ и 20 примјерака романа“, навео је Спасојевић.

Он је истакао да је посљедњи дан за доставу рукописа 1. март 2024. године, а одлуку о најбољем необјављеном роману жири ће донијети до 31. маја.

Спасојевић је напоменуо да књижевну награду „Совица“ чине плакета за најбољу необјављену књигу за д‌јецу, објављивање д‌јела у тиражу од 500 примјерака, ауторска накнада од 3.000 КМ и 20 примјерака књиге.

„Посљедњи дан за доставу рукописа је 1. март 2024. године, а рок за проглашење добитника награде 15. мај“, навео је Спасојевић.

Он је истакао да је заинтересованост писаца велика што говори и податак да је прошле године на конкурс за „Златну сову“ пристигло 36 рукописа.

Спасојевић је навео да су за промоцију Завода веома важни сајмови, те напоменуо да су своју издавачку продукцију представили и на недавно одржаном 66. Међународном београдском сајму књига, на којем је било велико интересовање читалаца и бројних издавача из региона.

„Изложили смо своја најрепрезентативнија издања за која је владало велико интересовање, посебно за романе са конкурса `Златна сова`, издања за д‌јецу и класике српске књижевности“, рекао је Спасојевић.

(www.palelive.com / Срна)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare